Голова СБУ: «Путін, називаючи злочини ПВК «Вагнера» продавлюванням бізнес-інтересів, фактично санкціонує таємні вбивства по всьому світу»

20 грудня 2018 року Служба безпеки України оприлюднила інформацію про можливу причетність позаштатного підрозділу ГУ ГШ ЗС РФ під назвою ПВК «Вагнера» до вбивства у Центральноафриканській республіці російських журналістів – О.Джемаля, К.Радченка та О.Расторгуєва.

СБУ встановила, що найманці «Вагнера» залучаються керівництвом військової розвідки РФ на ротаційній основі до виконання службових завдань в ЦАР у складі структури прикриття – «служби безпеки» комерційної фірми, афілійованої з усе тим же «поваром», а за сумісництвом російським бізнесменом Є.Пригожиним – ТОВ «М-Фінанс».

СБУ

Одночасно Голова СБУ Василь Грицак звернувся до світової спільноти із закликом щодо організації міжнародного розслідування таємної діяльність російських найманців у ЦАР (https://www.ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/5541).

10.01.2019 інформація СБ України знайшла підтвердження в оприлюднених результатах власного розслідування обставин вбивства журналістів у ЦАР Центром “Досьє” російського опозиційного політика Михайла Ходорковського (https://www.bbc.com/russian/news-46820833). Названі у матеріалах Центру особи, які підозрюються у скоєнні цього заздалегідь спланованого спецслужбами РФ зухвалого злочину, входять до числа 10 найманців, персональні дані яких були названі СБУ –  Олександр Сотов (особовий номер у ПВК «Вагнера» М-5661) та Валерій Захаров (М-5658). Також підтверджено причетність обох російських найманців до комерційної структури Є.Пригожина – ТОВ «М-Фінанс».

Слід зазначити, що СБУ з жовтня 2017 року інформує про розширення масштабів таємної діяльності ПВК «Вагнера» та систематично оприлюднює відповідні докази російської терористичної діяльності в Україні, Сирії, ЦАР.

Як заявив Голова СБУ Василь Грицак: «Путін, називаючи злочини ПВК «Вагнера» продавлюванням бізнес-інтересів, фактично санкціонує таємні вбивства по всьому світу. Тільки спільними зусиллями це можливо зупинити».

СБУ готова надати наявні в Службі матеріали та необхідну допомогу міжнародним розслідувачам для викриття злочинної діяльності російських спецслужб у світі.

Прес-центр СБ України

You may also like...