Прокуратура вимагає усунути порушення у сфері адміністративної пробації

Генеральною прокуратурою України із залученням прокурорів обласного рівня проведено перевірки додержання вимог законодавства України про адміністративні правопорушення під час виконання уповноваженими органами з питань пробації адміністративних стягнень, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Галузевим управлінням Генеральної прокуратури України перевірку з цих питань проведено в державній установі «Центр пробації».

Результати перевірки засвідчили наявність систематичних порушень вимог законодавства про адміністративні правопорушення при виконанні органами пробації стягнень, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Прокурорами регіонального рівня найбільш грубим виявленим порушенням закону надано відповідну правову оцінку в порядку, встановленому ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Активно реагували кримінальними процесуальними заходами на порушення законодавства у цій сфері прокуратури Дніпропетровської, Чернігівської, Рівненської та Луганської областей.

Перевіркою Генеральної прокуратури України встановлено, що в умовах відсутності дієвого контролю з боку Міністерства юстиції України як головного органу в системі центральних органів виконавчої влади у сфері виконання кримінальних покарань та пробації державною установою «Центр пробації» не забезпечуються повною мірою виконання завдань Державної кримінально-виконавчої служби України з питань пробації, безпосереднє спрямування та координація діяльності уповноважених органів з питань пробації, що належать до сфери управління Міністерства, належним чином не здійснюються.

Усього за результатами перевірок органами прокуратури України до ЄРДР внесено відомості про вчинення 5 кримінальних правопорушень. На усунення виявлених порушень прокурорами внесено 444 документи прокурорського реагування, заявлено 4 позови та внесено 91 апеляційну скаргу, які перебувають на розгляді.

Генеральною прокуратурою України за результатами виявлених порушень підготовлено керівникам регіональних прокуратур лист – орієнтування та вказівку до Міністерства юстиції України.

Андрій Лисенко, речник ГПУ

8

You may also like...