Двом працівникам поліції повідомлено про підозру в катуванні людей

Прокурори спеціалізованого підрозділу з протидії катуванням Офісу Генерального прокурора повідомили начальника слідчого відділення одного з територіальних підрозділів поліції в Одеській області, а також слідчого цього ж підрозділу про підозру у вчиненні катування.

В ході слідства встановлено, що поліцейські навмисно силоміць перешкоджали протягом кількох годин вивезенню з районної до обласної лікарні особи, яка перебувала у вкрай важкому стані та потребувала негайного хірургічного втручання.

Працівники поліції пояснювали свої дії нібито потребою відібрати зразки крові для оцінки стану її сп’яніння. При цьому, лікарі повідомили їм, що зразки вже були відібрані у присутності слідчого, й стан алкогольного сп’яніння не підтвердився. Таке пояснення не задовольнило працівників поліції, вони спочатку не дозволяли лікарям вивести потерпілого з реанімаційного відділення, потім протягом кількох годин не дозволяли швидкій виїхати за межі лікарні, й врешті решт застосовуючи фізичну силу витягли його зі швидкої, одягли кайданки та затягли назад до лікарні, вимагаючи від лікарів повторно відібрати у потерпілого кров для аналізу.

Враховуючи тривалість таких дій, а також вкрай важкий стан пацієнта, спираючись на практику Європейського суду з прав людини, згідно якої ненадання медичної допомоги за наявності загрожуючих життю обставин є катуванням, такі дії працівників поліції були кваліфіковані прокурорами Офісу Генерального прокурора саме як катування.

У разі встановлення судом вини зазначених працівників поліції у вчиненні цього злочину їм загрожує покарання вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Офіс Генерального прокурора

You may also like...