Екс-керівник Миколаївського аеропорту відбувся іспитовим строком за ₴700 тис. хабара губернатору

Центральний районний суд міста Миколаєва затвердив угоду про визнання винуватості. 700 тис. грн неправомірної вигоди конфісковується на користь держави.

Текст вироку від 28 грудня оприлюднено в реєстрі 4 січня.

Михаил Галайко
Фото: nikvesti.com

За матеріалами справи, у червні 2017 Михайло Галайко був призначений тимчасово виконувати обов’язки гендиректора КП «Миколаївський міжнародний аеропорт». Бажаючи залишитись на посаді на постійній основі, Галайко у листопаді-грудні 2017 вирішив надати неправомірну вигоду голові Миколаївської облдержадміністрації Олексію Савченку, до компетенції якого входило укладання контрактів з керівниками підприємств і організацій.

За даними слідства, між Галайком і Савченком відбулося три зустрічі. Перший раз в Києві за невстановленою адресою, дата зустрічі також не називається. Саме тоді обвинувачений начебто запропонував гроші за продовження строку дії його повноважень на посаді та укладання трудового договору.

27 грудня 2017 Галайко мав зустріч з Савченком у Миколаєві у службовому кабінеті голови ОДА і підтвердив, що 28 грудня зможе передати кошти.

28 грудня Галайко прийшов до губернатора о 22.00 і передав 700 тис. грн. Савченко діяв під контролем правоохоронних органів.

У подальшому Галайко уклав угоду з прокурором про визнання винуватості. Його дії кваліфіковано за ч.3 ст. 369 КК. Чоловіка засудили до 4 років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком 1 рік.

На стадії досудового слідства було встановлено, що Галайко планував передати 3,5 млн грн, а 700 тис. були частиною неправомірної вигоди. При цьому гроші, які Савченку заропонував Галайко, були нібито отримані в якості «відкату» від підрядників, які виконували поточний ремонт покриття злітно- посадкової смуги руліжної доріжки аеродрому «Миколаїв». Роботи виконувало ТОВ «Автомагістраль-Південь» за договором на 68,5 млн грн. В ході допиту заступника директора з технічних питань КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» встановлено, що компанія «Автомагістраль-Південь» проводила роботи до підписання договору підряду.

18 березня 2018 новий в.о. директора аеропорту Владислав Волошин застрелився.

Нагадаємо, що нинішній голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко у 2014-2016 рр. був народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка», раніше у 2012-2014 був помічником нардепа Віталія Яерми, який після Революції гідності був генеральним прокурором (19 червня 2014 — 10 лютого 2015).

У 2011-2012 рр.  Олексій Савченко і депутат Київради Олександр Ліщенко були співвласниками «Авант-Банку». До середини січня 2014 Савченко залишався головою наглядової ради банку. У цьому банку був працевлаштований син Яреми – Валерій.

Ліщенко, авторитет на прізвисько «Ліча», є співвласником Троєщинського ринку, частку в якому мав кримінальний авторитет Валерій Прищик, вбитий у 2003 році за невстановлених обставин.

У 1997-2003 рр. Олексій Савченко працював у правоохоронних органах, був замначальника київського УБОЗу і давав  інтерв’ю з приводу арешту Прищика у 2001 році. Віталій Ярема у 2003 очолив УБОЗ ГУМВС Києва. // Судовий репортер

You may also like...