ГПУ припинено катування в’язня та інші правопорушення у Вінницькій установі виконання покарань № 1

За результатами позапланової перевірки, проведеної в державній установі «Вінницька установа виконання покарань № 1», співробітниками управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи виявлено і припинено нелюдське поводження із в’язнем, що мало ознаки катування.

Упродовж кількох діб вказану особу з явними ознаками розладу здоров’я тримали у непристосованому для цих цілей камерному приміщенні в жахливих антисанітарних умовах, без світла, водопостачання, каналізації, постільної білизни, засобів особистої гігієни, належного медичного забезпечення тощо. Також виявлено і припинено протиправні дії співробітників цієї установи, пов’язані зі спробою підроблення медичної документації стосовно зазначеного в’язня.

Встановлено систематичні порушення прав в’язнів, засуджених до довічного позбавлення волі, причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень. У житлових камерних приміщеннях виявлено молотки, пилки, колючо-ріжучі предмети, хімічні речовини, верстати, інші речі й обладнання, заборонене для вільного обігу серед в’язнів вказаної категорії.

Виявлено понад 100 випадків незаконного виконання доручень та інші порушення щодо здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Звернуто увагу на суттєві прорахунки і недоліки в організації та здійсненні наглядової діяльності з вказаних питань.

За результатами перевірки поновлено права в’язня, який піддавався катуванню. Йому надано необхідну медичну допомогу, забезпечено належні умови тримання та нагляд лікарів. Усунуто переважну більшість порушень законності, а також причин вчинення злочинів і умов, що цьому сприяють.

За фактами, встановленими працівниками профільного управління Генеральної прокуратури України, зареєстровано кримінальні провадження за ст.ст. 127 (катування), 366 (службове підроблення) КК України.

У порядку, передбаченому ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», керівництвом Генеральної прокуратури України готується документ реагування на ім’я Міністра юстиції України, а також лист до прокурора Вінницької області з вимогою негайно вжити дієвих заходів, спрямованих на підвищення ефективності прокурорської діяльності на вказаному напрямі роботи, у тому числі шляхом застосування заходів дисциплінарного характеру стосовно співробітників апарату регіональної прокуратури.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

You may also like...