ГПУ розслідує зловживання службовим становищем службовими особами органів державної влади при видачі спецдозволів на користування надрами

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо зловживання службовим становищем службовими особами органів державної влади при видачі спеціальних дозволів на користування надрами, у тому числі досліджуються обставини щодо видачі Державною службою геології та надр України ТОВ «Аркона Газ-Енергія» спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) Свистунківсько-Червонолуцького родовища Полтавської області без проведення конкурсу.

У вказаному провадженні 08.06.2018 призначено судово-економічну експертизу, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституті судових експертиз. На вирішення експертам поставлене питання щодо відповідності розрахунку вартості спеціального дозволу, отриманому за обставинами, що досліджуються у кримінальному провадженні. На теперішній час експертиза триває.

Відомостей, які б свідчили про підслідність кримінальних правопорушень у зазначеному кримінальному провадженні детективам Національного антикорупційного бюро України, зокрема конкретних суб’єктів чи розміру завданої шкоди, передбачених п. п. 1, 2 ч. 5 ст. 216 КПК України, наразі не встановлено.

У разі встановлення підслідності кримінальних правопорушень зазначеному органу прокурором – процесуальним керівником у відповідному провадженні, який згідно КПК України наділений правом визначати підслідність, буде прийнято відповідне рішення.

Щодо витребування матеріалів кримінального провадження Національним антикорупційним бюро України слід зазначити, що відповідно до ст. 17 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», право на витребування кримінальних проваджень для ознайомлення у слідчих інших органів, суперечить кримінальному процесуальному закону. Так, згідно із ст. 222 КПК України не допускається розголошення відомостей досудового розслідування без згоди на те слідчого або прокурора.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 КПК України при здійсненні кримінального провадження не може застосовуватись закон, який суперечить цьому Кодексу.

Так, у чинному КПК України відсутній інститут «витребування кримінальних проваджень», що унеможливлює його застосування на практиці через брак відповідних механізмів – способу реалізації, повноважень тощо.

Частина 2 ст. 19 Конституції України зобов’язує посадових осіб державних органів, у тому числі слідчих та прокурорів, діяти лише у спосіб, в межах повноважень та на підставі Конституції та законів України.

Вищенаведені обставини виключають наявність законних підстав для надання Національному антикорупційному бюро України матеріалів зазначеного вище кримінального провадження.

Одночасно повідомляємо, що Генеральною прокуратурою України до Окружного адміністративного суду міста Києва подано позов в інтересах держави про визнання протиправним і скасування наказу Державної служби геології та надр України від 15.05.2017 № 217 у частині надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «Аркона Газ-Енергія» та визнання недійсним спеціального дозволу від 18.05.2017 № 4830 на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького родовища, виданого ТОВ «Аркона Газ-Енергія», в задоволенні якого відмовлено. Наразі триває процедура апеляційного оскарження вказаного рішення.

Щодо запиту «Схем», то відслідковується постійна практика журналістів надсилати свої запитання за добу до виходу програми в ефір.
Згідно Закону про доступ до публічної інформації, будь-яка структура має право на відповідь протягом П’ЯТИ робочих днів.
Кожний запит, що надходить до прес-служби ГПУ, розглядається в порядку надходження.

Запит від «Схем» щодо даної теми програми надійшов до прес-служби ГПУ 13 лютого 2019 р. Відповідно, фізично встигнути надати детальні відповіді на всі запитання не вбачалося можливим, оскільки до підготовки інформації залучалися різні структурні підрозділи ГПУ.

Надалі радимо колегам завчасно надсилати свої запити для отримання інформації.

Андрій Лисенко, речник ГПУ

You may also like...