На Харківщині контррозвідка CБУ попередила контрабанду комплектуючих до військових літаків

Контррозвідники Служби безпеки України попередили на Харківщині незаконне вивезення за межі України запасних частин до військової авіаційної техніки.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що місцеві мешканці, які є фахівцями в авіаційній галузі, нелегально скуповували у різних продавців агрегати та вузли, у тому числі уживані, до реактивного навчально-бойового літака Л-39 «Альбатрос». Він перебуває на озброєнні у понад 30-ти країнах світу. Зловмисники вивозили комплектуючі за межі нашої держави з приховуванням від митного контролю і надалі використовували для проведення регламентних робіт з обслуговування цього типу літаків за кордоном.

Правоохоронці зупинили двох фігурантів справи у зоні митного посту міжнародного аеропорту «Харків». Зловмисники намагалися під виглядом автомобільних запчастин незаконно вивезти до однієї з країн ЄС комплектуючі до літака, які є товарами подвійного призначення.

Наразі вирішується питання щодо здійснення повідомлення фігурантам оборудки про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експертному контролю) Кримінального кодексу України.

Операція проводилась спільно з представниками ДПС та ДМС України під процесуальним керівництвом  прокуратури Харківської області.

Триває досудове розслідування.

СБУ

You may also like...