На Київщині викрито групу поліцейських, які сприяли уникненню відповідальності водіїв-порушників

Керівництво Департаменту патрульної поліції НПУ ініціювало службову перевірку за фактами зловживання владою окремими співробітниками, які за грошову винагороду допомагали водіям-правопорушникам. Працюючи над інформацією, оперативники внутрішньої безпеки НПУ спільно зі слідчими ДБР, за процесуального керівництва столичної прокуратури, розкрили схему, налагоджену поліцейськими Київщини.

Навесні 2019 року керівництвом Департаменту патрульної поліції НПУ було ініційовано проведення службової перевірки за фактами причетності окремих співробітників до протиправної діяльності. Працівники Департаменту внутрішньої безпеки НПУ під час опрацювання отриманих відомостей встановили діяльність групи з числа діючих співробітників поліції, а також колишніх правоохоронців.

Нет описания фото.

За матеріалами внутрішньої безпеки Територіальним управлінням ДБР, розташованим у місті Києві, за процесуального керівництва міської прокуратури, було розпочато кримінальне провадження.

Нет описания фото.

Учасники групи з метою одержання незаконного «додаткового заробітку» розробили схему звільнення від відповідальності осіб, яких було виявлено за кермом транспортного засобу у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння і позбавлено права подальшого керування.

Реалізовували спільники свій задум кількома шляхами: вносили недостовірні відомості до Інформаційного порталу Національної поліції України про закриття адміністративних проваджень, направляли на адреси завідомо підроблені постанови суду про закриття цих проваджень, затягували строки розгляду адміністративних справ та направляли до суду по закінченню терміну.

Крім того, залучені до схеми окремі співробітники поліції за грошову «винагороду» повертали водіям-правопорушникам водійські посвідчення, вилучені відповідно до рішення суду, видавали права особам, які не проходили навчання в автошколах або не склали іспити з водіння, та надавали потрібні відомості з Інформаційних порталів НПУ.

Задокументовано 97 фактів внесення учасниками групи недостовірних відомостей до Інформаційного порталу НПУ щодо закриття адміністративних проваджень, розпочатих за ст.130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) КУпАП, та 38 фактів одержання ними неправомірної вигоди за «надані послуги».

Спільними діями працівників Департаменту внутрішньої безпеки НПУ, ДБР та прокуратури міста Києва, за сприяння керівництва Департаменту патрульної поліції НПУ, проведено 18 одночасних санкціонованих обшуків за місцем проживання фігурантів групи та за місцем їхньої служби. Вилучено документацію (адміністративні протоколи, адміністративні провадження, рішення судів), вилучені у водіїв 60 посвідчень, 14 одиниць оргтехніки, 16 мобільних телефонів, 10 банківських карток, майже 100 тисяч гривень та 4 тисячі доларів США.

На теперішній час слідчими ДБР вже оголошено підозру за ч.3 ст.362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України, одному з активних учасників викритої групи, готується вручення підозр ще чотирьом працівникам поліції. Тривають подальші слідчі дії з метою притягнення змовників до кримінальної відповідальності.

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України

You may also like...