На Миколаївщині чоловіка викрили у незаконному втручанні в роботу онлайн-платежів

Співробітниками відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно зі слідчими Інгульського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області під процесуальним керівництвом Миколаївської місцевої прокуратури №2 викрили протиправну діяльність мешканця Миколаєва. 21-річний приватний підприємець протягом 2019-2020 років здійснював несанкціоновані втручання до автоматизованої комп’ютерної системи онлайн-платежів та заволодівав коштами громадян.

Використовуючи викрадені логіни та паролі, зловмисник здійснював несанкціоновані платежі в системі одного з банків.

Для конспірування своєї злочинної діяльності миколаївець здійснював платежі через онлайн-ресурси, що займаються обміном електронних грошей та для отримання коштів використовував електронні гаманці платіжної системи, діяльність якої заборонена в Україні.

18 лютого працівники відділу протидії кіберзлочинам в Миколаївській область спільно зі слідчими Інгульського відділу поліції, під процесуальним керівництвом прокуратури №2, із залученням бійців роти поліції особливого призначення провели обшук за місцем мешкання зловмисника. У ході якого вилучили комп’ютерну техніку, банківські картки, сім-картки. Також правоохоронці встановили наявність облікових записів, що підтверджують факти злочинної діяльності.

Наразі речові докази направлені на експертне дослідження.

Вирішується питання щодо повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 361 «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку» КК України, ч. 3 ст. 190 «Шахрайство» КК України. Санкції статей передбачають покарання від штрафу до позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Правоохоронці встановлюють суму завданих збитків. Розслідування триває.

Рекомендації правоохоронців як не стати жертвою шахрайських дій під час онлайн-розрахунків:

• ніколи не переходьте за гіперпосиланням з листа електронної пошти або іншого сайту. Користуйтеся послугами лише перевірених інтернет-сервісів для здійснення грошових переказів або платежів. Уважно перевіряйте URL-адресу сайту, на якому збираєтесь розрахуватися банківською карткою. Вводьте адресу бажаного веб-сайту за допомогою адресного рядка браузера або через закладки. Інакше можете натрапити на фішинговий сайт – шахрайський веб-ресурс, який виманює реквізити платіжних карток;

• використовуйте складні паролі із комбінаціями цифр, літер, спеціальних символів та зміною регістру, використовуйте їх тільки для одного облікового запису, змінюйте паролі при найменшому сумніві про їх компрометацію (розкриття).

• активуйте двофакторну аутентифікацію у тих облікових записах, на яких є така функція;

• звертайте увагу на наявність протоколу HTTPS, особливо якщо на такому ресурсі вводяться відомості щодо банківських карт або інших платіжних інструментів;

• не авторизуйтесь на сайтах на незнайомих пристроях, в разі такої необхідності – не зберігайте (видаляйте) пароль з браузеру чи інших додатків при наявності такої можливості;

• нікому не повідомляйте пароль або інші персональні дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів, а також інформацію про платіжні інструменти (номери карт/термін дії/CVV(цифри на зворотному боці картки)/одноразові паролі з sms, адже працівники банку ніколи не запитують таку інформацію).

Відділ протидії кіберзлочинам в Миколаївській області

You may also like...