На Полтавщині звільнено 21 особу, які примусово утримувалась у так званих «реабілітаційних центрах»

На виконання доручення Генерального прокурора України прокуратурою Полтавської області проведено низку обшуків у Полтавському районі та місті Полтава з метою встановлення фактів незаконного позбавлення волі та обмеження особистої свободи громадян.

Під час проведення слідчих дій у двох реабілітаційних центрах з’ясовано, що загалом в них знаходились 40 осіб, які за кошти родичів проходили курс реабілітації від наркотичної та алкогольної залежності.

Втім, 21 «пацієнт» повідомив, що їх тримали на території закладів незаконно, усупереч їх волі, обмежуючи особисту свободу. Права вільного виходу з домоволодіння останні не мали, вікна були заґратовані та закриті, доступ свіжого повітря обмежено.

Окрім того, деякі особи повідомили, що працівники реабілітаційного центру примусово надавали лікарські засоби невідомого походження, а за порушення режиму останніх карали шляхом обмеження доступу до їжі та забороною спілкування між собою.

Під час обшуку виявлено та вилучено медичну документацію осіб, які перебувають за вказаною адресою, зошити, документи, на підставі яких особи поміщалися до вказаного закладу та на основі якої здійснюється діяльність центрів.

За результатами обшуків 21 особа (мешканці Полтавської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Київської, Житомирської, Харківської, Чернівецької, Кіровоградської, Сумської та Тернопільської областей) за власним бажанням залишили вказані реабілітаційні центри.

На даний час у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 3 ст. 190 (шахрайство) КК України, виконуються необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на швидке, повне та неупереджене розслідування обставин вказаної події, встановлення організаторів незаконних дій.

Довідково: за вчинення зазначених злочинів передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

За матеріалами прес-служби прокуратури Полтавської області

You may also like...