На Вінниччині судитимуть мешканця Закарпаття, який примушував інваліда жебракувати

Під процесуальним керівництвом прокуратури Вінницької області слідчим управлінням ГУНП у регіоні завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом торгівлі людьми.

Нагадаємо, що мешканець Закарпаття, використовуючи уразливий стан переселенця з Донецька, викликаний його інвалідністю 3 групи, зумовленою ушкодженням правої руки, а також, використовуючи збіг тяжких особистих  та сімейних обставин потерпілого, зокрема, відсутність постійного місця проживання у Вінниці та джерел доходів,  з кінця травня до кінця липня 2018 року вчинив його вербування, переміщував та переховував з метою експлуатації шляхом примушування до примусового жебрацтва,  при цьому, погрожуючи застосуванням та застосовуючи насильство, яке не є небезпечним для його життя та здоров’я.

Вчинивши вербування потерпілого, обвинувачений перемістив його  до орендованої ним квартири у Вінниці, де й у подальшому утримував. Відразу обмеживши у вільному пересуванні по місцевості, шляхом постійного, пильного нагляду за ним для запобігання можливої втечі. З метою недопущення звернення інваліда до правоохоронних органів або сторонніх осіб, що могло призвести до викриття та припинення його протиправних дій, обвинувачений  особисто переміщав потерпілого до місць жебракування на території Вінниці та Житомира, здійснюючи систематичний контроль за його діяльністю, забирав в останнього гроші, випрошені у сторонніх осіб,  та по завершенню переміщав знову до квартири, в якій вони мешкали.

У кінці липня, перебуваючи у Житомирі,  потерпілому вдалось втекти від експлуататора та поїхати у Вінницю.

У ході досудового розслідування останнього затримано у м. Тячів Закарпатської області. Йому оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК та обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Наразі, обвинувальний акт у даному провадженні скеровано до суду для розгляду по суті.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

You may also like...