Нелегальний видобуток вугілля у промислових масштабах, який завдав державі збитків на ₴8 млн., блоковано на Донеччині

Шестеро мешканців Києва, Покровська і тимчасово окупованого Єнакієвого організували протиправний видобуток корисних копалин на території закритої шахти «Гірник». Вибірка вугілля на підпільному підприємстві, де працювало понад 30 гірників, відбувалася цілодобово у дві зміни без дотримання жодних правил безпеки.

Для легалізації видобутого вугілля ділки використовували підроблену документацію одного із вугільних підприємств регіону, а також проводили фіктивні фінансово-господарські операції. Збували корисні копалини до установ і закладів Дніпропетровської, Запорізької та західних областей України.

На изображении может находиться: на улице

За півроку функціонування нелегального бізнесу зловмисники встигли видобути майже 2,5 тисячі тонни вугілля.
Збитки держави склали понад 8 мільйонів гривень.

На изображении может находиться: небо и на улице

За висновками експертів незаконна діяльність могла призвести до екологічної катастрофи: зростала небезпека зсувів грунту та протікання підземних вод. Це несло реальну загрозу життю та здоров`ю місцевих жителів.

Під час обшуків, проведених на місці незаконної вибірки, за адресами проживання фігурантів провадження, правоохоронці вилучили шахтне обладнання, транспортні засоби, банківські карти, печатки і штампи підприємств, задіяних у схемі, а також документи, які доводять незаконні оборудки.

У межах відкритого кримінального провадження тривають слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

Наразі вирішується питання шодо повідомлення зловмисникам про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 240, ч. 1 ст. 272 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Служба безпеки України

You may also like...