Один з грабіжників Полтава-Банку отримав вирок — інший скаржиться на незаконне затримання

3 роки позбавлення волі отримав Ігор Голтвянський, який 13 травня торік вкрав гроші із сейфу «Полтава-Банку» в Кобеляках на Полтавщині.

Відділення банку знаходиться на пл. Перемоги, 2-Д на території місцевої автостанції в місті Кобеляки.

Ігор Голтвянський «нападає» на Олександра Телятника

Ігор Голтвянський «нападає» на Олександра Телятника

13 травня відеокамери біля входу до відділення зафіксували, як керівник філії «Полтава-Банк» Олександр Телятник відчиняє двері відділення о 19-й годині. До нього ззаду підбігає чоловік у синій мішкуватій куртці й у чорній шапці, б’є в шию і заштовхує у приміщення. Згодом вибігає із банку з сумкою, в якій виніс 1,44 млн гривень, 6967 доларів США, 3700 євро, 40450 російських рублів.

Згодом слідство з’ясувало, що Голтвянський і Телятник — друзі дитинства, пограбування інсценували. За рогом банку в автомобілі Голтвянського чекав іще один їх друг Дмитро Наумкін.

Про пограбування банку до поліції повідомили на наступний день о 4-й ранку.

Через чотири дні усіх трьох спільників затримали і взяли під варту.

Правоохоронці з’ясували, що керуючий Кобеляцьким відділенням АТ «Полтава-Банк» Олександр Телятник і є організатором пограбування.

Олександр Телятник

Із єдиного державного реєстру судових рішень відомо, що пограбування спланувати втрьох за місяць.

«Здійснюючи ретельну підготовку до вчинення злочину в складі організованої групи, керівник відділення Телятник — «Полтавщина») пофотографував місця в приміщенні, де розташовані камери відео спостереження з метою подальшого надання вказаних фотознімків іншим учасниками організованої групи для уникнення можливості попадання їх у радіус зйомки під час безпосереднього вчинення злочину», — йдеться у рішенні Октябрського райсуду Полтави від 2 липня 2019 року.

13 травня Телятник дочекався, щоб його колеги розійшлись додому. З друзями змовились про те, що вийде на задній двір відділення до надвірного туалету, а коли підійде до дверей банку і відчинить їх — на нього нападе Голтвянський.

«Підбіг ззаду до особи, замахнувся і вдарив невідомим предметом без зусилля по тім’яній ділянці голови. Відразу ж після цього проник до приміщення «Полтава-банку», використовуючи болгарку та ключі від сейфів, таємно викрав грошові кошти у сумі 1 444 083,32 грн, 6967 доларів США, 3700 Євро, 40450 російських рублів. Далі для подальшого інсценування вчинення розбійного нападу, зв’язав верхні й нижні кінцівки останнього (Телятника) скотчем та залишив його в приміщенні банку. Склавши викрадені кошти до сумки, вибіг з приміщення банку, сів до автомобіля марки «ВАЗ 2106» і зник із місця пригоди».

Ігор Голтвянський працював електромонтером в «Укртелекомі», одружений, жив у Кобеляках із родиною. З кінця 2019-го року за вироком суду відбуває покарання у в’язниці. Він визнав свою вину і співпрацював зі слідством.

Над двома іншими фігурантами справи тривають суди. Обидва обвинувачених перебувають у СІЗО.

Слідчого можуть покарати за неправильне затримання грабіжника банку

Наумкін поскаржився до Державного бюро розслідування з приводу того, що його неправильно затримали.

Слідчим Дмитро Наумкін розповів, як його затримали 17 травня близько 9-ї години.

«Він був затриманий працівниками нацполіції в Полтавській області, поблизу площі. Його відвезли до лісосмуги неподалік дороги Кобеляки-Бутенки, де застосовували фізичний та психологічний вплив з метою отримання від нього зізнання у нібито вчиненні розбійного нападу на банк. Невідомі працівники нацполіції в Полтавській області били його по голові та тулубу, застосовували електрострум. У весь цей час він перебував у кайданках. Після того, як він повідомив, що розповість все, що йому відомо, йому надали папір, де він написав власноруч все, що йому було відомо».

18 травня за рішенням Октябрського суду Наумкіна взяли під варту на 60 днів, а також призначили заставу в сумі 1,7 млн грн.

27 січня 2020 року слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Полтаві повідомили про підозру слідчому Головного управління Національної поліції в Полтавській області. Поліцейський підозрюється у незаконному затриманні та внесенні до офіційних документів неправдивих відомостей, про це повідомили у ДБР.

«Слідчий поліції без законних підстав та ухвали судді затримав мешканця міста Кобеляки за підозрою у розбої. Поліцейський вчинив службове підроблення, невірно вказавши час затримання особи з різницею понад 4 години. Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 2 липня 2019 року, затримання потерпілого визнано незаконним», — повідомляє ДБР.

У разі доведення вини, правоохоронцю загрожує покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років або обмеженням волі на строк до 3 років.

Олена ЛУЦЕНКО, «Полтавщина»

You may also like...