Передано до суду справу щодо заволодіння майном неплатоспроможного «ВТБ Банк» на суму понад ₴96 млн.

Передано до суду справу щодо заволодіння майном неплатоспроможного ПАТ «ВТБ Банк», який знаходиться в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, на суму понад 96 мільйонів гривень, яку викрила Служба безпеки України.

Організував оборудку директор приватного товариства спільно з приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу. Нотаріус виготовив підроблені договори купівлі-продажу майна у ПАТ «ВТБ Банк», 2 нежитлових приміщень у Харкові та 23-х квартир у таунхаусі, розташованому у Голосіївському районі столиці. На підставі фальшивих документів зловмисникам встигли перереєструвати право власності на 11 об’єктів банку.

Під час досудового розслідування, завдяки діям співробітників СБУ та Київської місцевої прокуратури № 7, на всі об’єкти нерухомості, що стали предметом злочину, накладено арешт. Право власності фактично повернуто Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в особі ПАТ «ВТБ Банк».

Дії директора приватного товариства кваліфіковано за ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 365-2 Кримінального кодексу України як заволодіння чужим майном через обман (шахрайство), вчинене в особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб. Дії нотаріуса, як пособництво у складанні завідомо підробленого документа, вчинені за попередньою змовою групою осіб, як використання завідомо підробленого офіційного документа, а також як пособництво у зловживанні нотаріусом своїми повноваженнями, яке спричинило тяжкі наслідки.

На даний час обвинувальний акт скеровано до Шевченківського районного суду міста Києва для розгляду по суті.

Санкція ч. 4 ст. 190 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Пресцентр СБ України

You may also like...