Перевірка виявила порушення прав 164 довічно засуджених осіб на Житомирщині, однак проблема стосується майже всіх установ виконання покарань

Офіс Генерального прокурора вимагає вжити заходів до усунення порушень у Житомирській установі виконання покарань № 8, де утримується 164 довічно засуджені особи.

У ході перевірки встановлено грубі порушення їхніх прав. Зокрема, мова йде про недотримання норм житлової площі. Усі засуджені до довічного позбавлення волі перебувають у камерах, площа яких становить 4 кв м на особу.

Також адміністрацією установи не створені умови для працевлаштування довічно ув’язнених, у тому числі тих, які мають заборгованість за виконавчими документами, до її повного погашення. Наразі 82 засуджених до довічного позбавлення волі у Житомирській установі зобов’язані відшкодовувати шкоду, заподіяну злочинами, сплачувати аліменти. Борг перевищує 3,6 млн грн.

В Україні кількість осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, складає 1513 осіб, серед яких 23 жінки. Майже половина довічно засуджених відбуває покарання у Вінницькій – 389 осіб, Житомирській – 194 та Запорізькій – 162 областях.

Також переважна більшість довічно ув’язнених відбувають покарання у СІЗО та установах виконання покарань, не призначених для їх утримання, оскільки у виправних колоніях для них не забезпечені відповідні умови та вимоги режиму через брак фінансування. Відповідно до вимог законодавства, після відбуття десяти років покарання засуджені до довічного позбавлення волі повинні переводитися з приміщень камерного типу до звичайних житлових приміщень колоній максимального рівня безпеки. Однак на сьогодні така установа в Україні лише одна, у Сумській області.

Офіс Генерального прокурора

You may also like...