Покидьки, які «джипами» блокували колону автобусів з дітьми у супроводі поліції, понесуть кримінальну відповідальність. Хочеться вірити…

Подія, яка сталася наприкінці червня 2019 року у запорізькій області, викликала неабиякий резонанс у суспільстві. Водії двох позашляховиків навмисно створюють аварійну ситуацію на дорозі, якою рухається колона з 6 автобусів з дітьми у супроводі поліцейських автомобілів та блокують їх. Реакція керівництва Національної поліції України на такий прецедент однозначна і принципова: неприпустимість повторення події і кримінальне покарання винних.

23 червня 2019 року у соціальних мережах з’явилося відео, яке шокувало українців своїм цинізмом і зухвалістю. На очах десятків очевидців два джипи, грубо порушуючи правила дорожнього руху, «підрізають» колону автобусів з дітьми, яку супроводжують поліцейські автомобілі. А за кілька хвилин, взагалі, блокують правоохоронців.

Моніторинг Інтернет-ресурсів та інформація від патрульної поліції України була миттєво одержана всіма структурними підрозділами Національної поліції України. Оперативники Департаменту внутрішньої безпеки НПУ відразу встановили всі обставини цього інциденту.

О 14.00 годині два екіпажі Управління патрульної поліції у Запорізькій області на службових автомобілях «Шкода-Октавіа» та «Тойота Пріус» здійснювали супроводження організованої колони із 6 автобусів з дітьми у кількості майже 300 осіб, які поверталися з Бердянська до Запоріжжя.

На адміністративній ділянці Василівка-Бердянськ, у районі села Юр’ївка Приморського район, виникла необхідність блокування руху інших транспортних засобів, з метою забезпечення проходження колони з дітьми. Під час пропуску автобусів, два автомобілі «Тойота-Прадо» почали створювати аварійну ситуацію та блокувати колону.

На зауваження патрульного екіпажу поліції звільнити рух колоні, водії позашляховиків з особливим нахабством почали підрізати службові автівку поліції, а потім з двох сторін заблокували її, при цьому нецензурно лаючись і ображаючи працівників поліції. Колона вимушена була зупинитися. Все це спостерігали не лише водії транспортних засобів, які рухалися трасою, а й маленькі пасажири автобусів із супроводжуючим персоналом. Діти не на жарт перелякалися і почали плакати.

Патрульні інспектори, зважаючи на агресивну поведінку неадекватних водії позашляховиків та допустивши ймовірність наявності у них зброї, аби не ставити життя дітей під загрозу, прийняли рішення не загострювати конфлікт і продовжити супроводження колони до пункту призначення. Негайно доповіли про подію керівництву та найближчі наряди поліції. На в’їзді у Запоріжжя водіїв «Прадо» вже чекали, автомобілі зупинили. При спілкуванні працівники поліції виявили ознаки сп’яніння в одного з чоловіків, про що було складено адміністративний протокол за ст.130 КУпАП.

За матеріалами внутрішньої безпеки НПУ за фактом події слідчим управлінням ГУНП у Запорізькій області, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури, було розпочато кримінальне провадження за ст.296 (Хуліганство) та ст.343 (Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця) Кримінального кодексу України.

Виявилось, що за кермом «Тойота Прадо», з практично ідентичними номерними знаками, перебувало два рідних брати – 35-ти та 36-річний мешканці Дніпра, які вже потрапляли в поле зору правоохоронців. У ході кримінального провадження було допитано усіх учасників події, свідків та очевидців, вивчено відео з реєстраторів транспортних засобів та мобільних телефонів, проведено впізнання фігурантів поліцейськими. Отримано ухвали суду міста Запоріжжя на проведення обшуків за місцем мешкання зловмисників та у їхніх автомобілях.

Коли на квартири братів навідались працівники внутрішньої безпеки НПУ та слідчі ГУНП у Запорізькій області, у супроводі бійців поліції особливого призначення, чоловіки не ризикнули проявляти своє нахабство і зневагу до правоохоронців.

Обом фігурантам наразі вручено підозри у скоєні злочину, передбаченого ч.2 ст.296, ч.1 ст.28 ч.1 ст.343 КК України та надано повістки до суду для обрання запобіжного заходу. Під час обшуків житлового приміщення та транспортних засобів було вилучено мисливську і холодну зброю.

За вчинене братам загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 4 років. За інформацією внутрішньої безпеки НПУ, підозрювані можуть мати корумповані зв’язки у правоохоронних органах та спробують знайти можливість уникнути відповідальності. Позиція керівництва Національної поліції України та особисто Голови Сергія Князєва непохитна: подібне – не припустиме у правовому суспільстві, ставить під загрозу безпеку людей та виконання норм закону і має бути безапеляційно покаране.

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України

You may also like...