Прокуратура передала до суду справу організованої групи «закладників», що працювала через інтернет-магазин (фото, відео)

Прокуратура області направила до Фрунзенського районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовно організатора та членів незаконного «бізнесу» – інтернет-магазину, що торгував наркотиками та психотропними речовинами через «закладки» на території м. Харкова.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Нвер Антонян, перед судом постануть 6 мешканців м. Харкова та області – 31-річний організатор «бізнесу», який вже мав судимість за вчинення злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, та 5 учасників організованої групи (трьом з них – 28 років, ще двом – 25 та 36 років).

«У ході досудового розслідування встановлено, що навесні 2018 року зловмисник розмістив у мережі інтернет завуальоване оголошення, у якому пропонував працевлаштування за професією «кур’єр» на вигідних умовах, та створив сайт-форум для пошуку потенційних покупців наркотиків та прийому замовлень. «Бізнес» швидко запрацював», – пояснив Н. Антонян.

У кожного з працівників – учасників організованої групи були свої обов’язки: одні члени угрупування отримували замовлення, інші передавали наркотики та психотропи через схованки – «закладки».
Схема була досить простою – організатор закуповував оптові партії наркотиків та передавав так званим оптовим закладникам. Останні знаходили місця для товару, ховали наркотики та разом з координатами передавали роздрібним торговцям. Роздрібники, знайшовши «закладку», фасували речовини на дози та робили свої схованки, фото яких із відповідними координатами у подальшому і потрапляли до замовника. Оператор приймав замовлення, перевіряв надходження коштів та передавав клієнтам інформацію щодо місць схованок з наркотиками.
Бізнес працював через мережу інтернет, особистого спілкування не було. Замовлення приймали через сайт-форум, місця схованок повідомлялися через інтернет-месенджери, гроші переводилися на електронні гаманці.
«Зарплатню» учасники групи отримували або на банківську картку, або через схованки готівкою.
Наркотики ховали у будь-яких доступних місцях, зокрема, поблизу під’їздів будинків, під підвіконнями нижніх поверхів, у водостічних трубах, біля паркану на шкільному спортмайданчику тощо.
Викрили зловмисників та припинили незаконну діяльність інтернет-магазину у лютому 2019 року.
У ході слідства було проведено 6 оперативних закупок, а також встановлені адреси та місця «схованок» наркотичних засобів й психотропів.
Під час санкціонованих судом обшуків за місцями мешкання фігурантів кримінального провадження виявлені та вилучені наркотичні засоби й психотропи у великих та особливо великих розмірах (героїн, амфетамін, «солі», канабіс тощо), пристосування для їх вживання, ваги, пакувальні матеріали, банківські картки, грошові кошти, а також системний блок, на якому спеціалісти кіберполіції виявили фотоматеріали із зображенням місць схованок наркотиків.
Довідково: Організатору бізнесу повідомлено про підозру за ч  1 ст. 255, ч. 2 ст. 307, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307 КК України (створення злочинної організації, з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів та керівництво такою організацією; незаконне придбання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечної психотропної речовини та наркотичних засобів, вчинених за попередньою змовою групою осіб; незаконне зберігання з метою збуту особливо небезпечної психотропної речовини та наркотичних засобів в особливо великих розмірах, вчинене у складі злочинної організації).
Чотирьом учасникам (36, 25 та двом чоловікам 28 років) інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307 КК України (участь у злочинній організації та участь у злочинах, вчинюваних такою організацією; незаконне придбання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечної психотропної речовини та наркотичних засобів; незаконне зберігання з метою збуту особливо небезпечної психотропної речовини та наркотичних засобів в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією).
Ще одному  учаснику організованої групи – 25-річному харків’янину – за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 307 КК України (участь у злочинній організації та участь у злочинах, вчинюваних такою організацією; незаконне придбання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечної психотропної речовини та наркотичних засобів, вчинені у складі злочинної організації).
Максимальна санкція статей передбачає покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Відеокоментар прес-секретаря прокуратури області Віти Дубовик

You may also like...