Прокуратурою Київщини припинено незаконний «бізнес» у зоні відчуження Чорнобильської АЕС

Прокуратурою Київської області за оперативного супроводження ГУ БКОЗ СБУ України, ДВБ Національної поліції України та сприяння ГУНП в Київській області здійснюється процесуальне керівництво у двох кримінальних провадженнях за фактами вимагання неправомірної вигоди службовими особами місцевого відділу поліції, а також за фактами незаконного зайняття рибним добувним промислом способом масового знищення риби, на території зони відчуження Чорнобильської АЕС за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368 та ч. 2 ст. 249 КК України.

За шість місяців наполегливої роботи, шляхом проведення слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій вдалося здобути докази причетності до протиправної діяльності єгерів Чорнобильського радіаційного-екологічного біосферного заповідника, ряду осіб, які за сприяння працівників місцевої поліції, у тому числі керівного складу, неправомірно потрапили до зони відчуження і безпосередньо здійснювали вилов риби.

В той же час, в зоні відчуження Чорнобильської АЕС забороняється здійснення діяльності з метою одержання товарної продукції без спеціального дозволу, перебування осіб без дозволу, вивезення за межі зони продукції без дозволу та без дозиметричного контролю радіоактивного забруднення, а також рибальство.

Однак, під час розслідування в межах кримінальних проваджень в браконьєрів вилучено понад 700 кг. риби, яку виловлено на території зони відчуження Чорнобильської АЕС, близько кілометра сіток.

Сьогодні, 12 березня, проведено шість обшуків, у тому числі, у службових кабінетах керівників відділу поліції, державному агентстві України з управління зоною відчуження у місті Чорнобиль, контрольно-пропускному пункті «Дитятко», а також Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику. Виявлено та вилучено чорнові записи, знаряддя масового вилову риби, зброю та рибу.

На даний час, прокуратурою готуються підозри особам, які здійснювали незаконний вилов риби, а також єгерям та працівникам місцевої поліції, які покривали таку протиправну діяльність.

Прес-служба прокуратури Київської області

You may also like...