Прокурор Закарпаття так і не відповів на запитання громадськості щодо звільнення наркоторговців

Існує небезпека, що якщо до початку розгляду апеляційних скарг по випущених на волю під незначні суми застав 9-ти наркоторговцях обласна прокуратура не змінить підозри на більш тяжку кваліфікацію і не надасть додаткові докази, зокрема про участь цих осіб в організованому злочинному угрупованні, незаконне зберігання ними зброї тощо, апеляційний суд не змінить запобіжні заходи, прийняті судом першої інстанції.

У четвер на сесії Закарпатської облради звітував прокурор Закарпатської області Володимир Гаврилюк. По завершенні доповіді представники громадськості задали прокурору питання щодо нещодавно відпущених судом наркоторговців.

Так, лідер ГО “Карпатська Січ” Тарас Деяк в питанні до прокурора Закарпаття запитав, чи подано прокуратурою апеляцію стосовно 9-ти відпущених ужгородським судом осіб, підозрюваних у наркоторгівлі. А також попросив відповісти на запитання, чому одного з них вчетверте відпускають під смішну заставу. Адже застава – це гарантія того, що він повинен вести себе відповідно і не порушувати закон, натомість уже вчетверте він безкарно продає смертельне зіллям нашим дітям. Чи звернулась прокуратура до суду щодо попередніх застав? Тобто, наркотоговець вчетвете порушив закон, але правоохоронці ні заставу на забрали в дохід держави, ані змінили міру запобіжного заход.

Також постає і інше питання: а де вилучені під час обшуків гроші? Чи вони надійшли до бюджету нашої держави? Прокурор не надав такої інформації.Обмежившись, натомість, короткою інформацією про те, що апеляційні скарги подані по всіх затриманих наркодилерах, і мотивуючи їх вихід на волю недосконалістю законодавства і перекладаючи вину виключно на недобросовісні суди.

Тому представник спільноти ветеранів АТО Микола Марчишак задав уточнююче запитання: як так вийшло, що правоохоронці і В.Гаврилюк як прокурор, що здійснює загальний нагляд в цих скандальних справах, звітують, що, начебто, передали до суду всі наявні докази неодноразової протиправної діяльності цих наркоторгівців, а тексти судових рішень свідчать про зворотнє. Для прикладу, прокурор в клопотанні про запобіжний захід по одному із підозрюваних зазначив факт, що той раніше, в квітні поточного року вже займався збутом наркотиків і це зафіксовано, однак протягом вже пів року так і не проведено їх експертизу. Саме це, ймовірно, обмежило суд застосувати значний розмір застави.

Окрім того, як виявилось з тексту судових рішень, затриманим дев’ятьом наркоторгівцям правоохоронці інкримінували вчинення індивідуального тяжкого злочину, тобто за ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України, а не вчинення групою осіб, тобто за ч.3 ст.307 КК (особливо тяжкий злочин).

Якщо б цим наркоторговцям правоохоронцями була пред’явлена підозра за дії у складі організованого злочинного угруповання, то це, в свою чергу, дало б суду вагомі підстави застосувати вже як виняткові мільйонні застави, що застосовуються для особливо тяжких злочинів.

Відтак, з огляду на ті недостатні докази, що були подані слідчими поліції та прокурорами в суді першої інстанції, є потенційна загроза, що запобіжні заходи підозрюваним у вигляді незначних сум застав, що дозволяють їм вийти з-під варти на волю, апеляційний суд не змінить. Цього може не трапитись за умови, якщо до початку розгляду апеляційних скарг обласна прокуратура змінить нарготорговцям підозру на більш тяжку кваліфікацію і не надасть додаткових доказів, зокрема про співучасть цих осіб в одній організованій групі, незаконне зберігання зброї тощо.

Окрім того, Тарас Деяк передав лист-звернення голові облдержадміністрації І. Бондаренку з проханням створити на громадських засадах при Закарпатській ОДА постійну комісію по боротьбі з пропагандою та розповсюдженням наркотичних і психотропних речовин в Закарпатській області. // zakarpattya.net.ua

You may also like...