Розслідується кримінальна справа за фактами легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, з використанням заборонених електронних платіжних систем

Головним слідчим управлінням ГПУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами створення злочинної організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зловживання службовим становищем посадовими особами органів ДФС України, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великих розмірах, з використанням заборонених в Україні електронних платіжних систем та інших фінансових механізмів, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 та іншими статтями КК України.

Під час досудового розслідуванням зокрема досліджуються обставини протиправної діяльності з легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великих розмірах, шляхом виведення за кордон грошових коштів з використанням криптовалют та заборонених в Україні електронних платіжних систем (Qiwi, WebMoney, YandexДеньги) та інших фінансових механізмів. При цьому для організації таких схем, надання їм вигляду бізнес-проектів, застосовуються методи створення «фінансових пірамід», залучаються громадяни для побудови реферальних програм тощо.

Встановлено, що до зазначених кримінальних правопорушень можуть бути причетні службові особи та власники низки суб’єктів господарської діяльності, а також пов’язані з ними фізичні особи.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини готування та вчинення кримінальних правопорушень, а також виявлення і вилучення зазначених вище речей, предметів, документів та матеріальних цінностей, які мають значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні, проведено обшуки на території м. Києва та Вінницької області.

Досудове розслідування триває.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

You may also like...