СБУ блокувала механізм втручання російських спецслужб у виборчі процеси в нашій країні через соціальні мережі

Оперативники спецслужби, зокрема, викрили мешканця Києва, який під кураторством спецслужб РФ адміністрував антиукраїнські Інтернет-спільноти у соцмережах. Він також за грошову винагороду отримував доступ до так званих «рекламних кабінетів» акаунтів українських користувачів соціальних мереж «Facebook» та «Twitter». За задумом замовників у такий спосіб зловмисник повинен був маніпулювати свідомістю українських виборців в інтересах Кремля.

Співробітники СБ України виявили ще понад триста акаунтів, які у ході президентської виборчої кампанії в Україні мали бути використані для просування вигідної російській стороні політичної таргетингової реклами. Через них організатори планували впливати на правосвідомість та особистий вибір виборців, а також поширювати тенденційну та фейкову інформацію для дискредитації української влади і правоохоронних органів.

Служба безпеки України у встановленому порядку передала адміністрації соціальних мереж «Facebook» і «Twitter» інформацію про виявлені акаунти, які можуть використовуватись РФ в ході гібридної агресії проти нашої держави.

Наголосимо, що у 2019 році «Facebook» посилив політику безпеки щодо використання політичної реклами в українському сегменті Інтернету. Наразі з метою попередження маніпулятивного впливу на українців «Facebook» заборонено політичну рекламу з акаунтів, які адмініструються поза українським сегментом Інтернет. Через вжиті адміністрацією заходи підвищився інтерес спецслужб країни-агресора до акаунтів саме українських громадян в соціальних мережах. При цьому користувачам надходять комерційні пропозиції від осіб, за якими насправді стоїть російська «фабрика тролів» ‒ ТОВ “Агентство Інтернет Досліджень”.

Служба безпеки України вкотре звертається до українських користувачів соцмереж із проханням бути уважними та у разі отримання від невідомих осіб пропозицій щодо використання акаунтів в соцмережах повідомляти на гарячу лінію СБ України. Крім того звертаємо увагу, що відповідальність за можливі протиправні дії, згідно з чинним законодавством, буде нести власник або особа, яка зареєструвала акаунт у соцмережах.

Служба безпеки України

You may also like...