СБУ попередила хакерські атаки на державні органи задіяні у виборчому процесі

Співробітники Служби безпеки України у межах виконання завдань із контррозвідувального забезпечення інтересів держави у сфері інформаційної безпеки попередили спроби спецслужб РФ організувати хакерські атаки на державні установи, які задіяні в підготовці до виборчого процесу та його проведенні.

Оперативники спецслужби встановили, що куратори з Росії найняли хакера із Запоріжжя для розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, призначеного для несанкціонованого втручання в роботу державних інформаційних ресурсів України.

Співробітники СБ України задокументували, що зловмисник був адміністратором закритого хакерського Інтернет форуму російського походження. Він підшукував виконавців серед активних учасників форуму, які за грошове винагородження розповсюджували шкідливе програмне забезпечення. Масове поширення здійснювалось через направлення цільових електронних повідомлень на адреси держустанов, а також уразливі ділянки Інтернет-сайтів державних органів.

За висновками фахівців такі комп’ютерні віруси застосовуються, насамперед, для блокування діяльності інформаційних ресурсів через підключення до держреєстрів України, що могло створити загрозу для роботи серверів і персональних комп’ютерів виборчих комісій.

Співробітники СБУ спільно з кіберполіцією провели обшуки за місцем проживання зловмисника, у ході яких було виявлено комп’ютерну техніку з інстальованим програмним забезпеченням для створення та модифікації комп’ютерних вірусів. Також отримано майже десять зразків шкідливого програмного забезпечення, які були підготовлені для розповсюдження серед учасників закритого хакерського форуму.

У межах розпочатого кримінального провадження комп’ютерне обладнання вилучено та направлено на проведення відповідних експертних досліджень.

Прес-центр СБ України

You may also like...