У Києві оперативники затримали дует телефонних шахраїв (відео)

Двоє чоловіків видурили у пенсіонера гроші, представляючись його знайомим, якому терміново потрібні кошти на операцію. Слідчі розпочали досудове розслідування за фактом шахрайства, зловмисникам загрожує до дванадцяти років ув’язнення із конфіскацією майна.

У рамках розслідування кримінального провадження під час реалізації оперативної інформації оперативники Оболонського управління поліції та співробітники управління карного розшуку столичного главку задокументували незаконну діяльність двох чоловіків.

Зловмисники діяли за звичною схемою: один із них зателефонував до 82-річного пенсіонера та представився його сином. Однак дідусь спантеличено відповів, що у нього лише доньки, а от сина не має. Спритник не розгубився і назвався Сергієм. Потерпілий згадав, що так звати колишнього чоловіка його доньки, і почав розпитувати, що ж трапилося.

Зрозумівши, що вгадав ім’я, зловмисник почав розповідати про свою нібито госпіталізацію після дорожньо-транспортної пригоди та необхідність невідкладної дороговартісної операції. Пенсіонер погодився допомогти та передав свої заощадження через друга колишнього «зятя».

Однак уже за кілька днів йому знову зателефонував «Сергій». Він просив ще грошей, але цього разу попросив перерахувати на банківську картку. Дідусь виконав і це прохання. Та на цьому дії зловмисників не завершилися – вони продовжували телефонувати та видурювати гроші. Врешті постраждалий віддав всі заощадження, які мав, ще й позичив у сусідів чималу суму.

Як розповів оперуповноважений карного розшуку ГУНП у м. Києві Юрій Найдюк, загалом пенсіонер віддав фігурантам тисячу двісті доларів США, понад тисячу шістсот євро, майже тридцять тисяч російських рублів та п’ятдесят тисяч гривень.

«На завершальному етапі передачі коштів ми затримали спритників у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Встановлено, що зловмисники – кияни, обом по 40 років. Раніше вже неодноразово судимі за майнові злочини і познайомилися під час відбуття попереднього покарання. Під час обшуків у них виявили та вилучили речові докази: грошові кошти, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи», – повідомив поліцейський.

Дії затриманих слідчі кваліфікували за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до дванадцяти років ув’язнення із конфіскацією майна. У суді вирішується питання про обрання зловмисникам запобіжних заходів. Також правоохоронці перевіряють їх на причетність скоєння аналогічних злочинів на території столиці.

Відділ комунікації поліції Києва

You may also like...