У столиці затримали афериста, який зі спільником ошукав трьох пенсіонерок

Жертвами шахраїв стали три сусідки, у яких спритники «видурили» майже півмільйона гривень. Затриманий надає слідчим покази, його товариша – розшукують.

Упродовж тижня до Солом’янського управління поліції звернулися три жінки із заявами про те, що стали жертвами шахрайства. За словами потерпілих, невідомі заволоділи їх грошима під приводом лікування родичів.

“Це такий поширений вид шахрайства, коли люди представляються співробітниками поліції, робітниками соціальних служб або медичними працівниками. Здебільшого, вказані афери розраховані на громадян похилого віку. І правоохоронці нещодавно затримували групу таких осіб, котрі виманювали під різними приводами гроші у літніх людей. У подальшому було доведено 10 епізодів злочинної діяльності правопорушників”, – розповів начальник Головного управління Національної поліції у м. Києві Андрій Крищенко.

В останньому випадку зловмисники діяли за наступною схемою: телефонували на стаціонарний телефон пенсіонерам та повідомляли про ДТП, у яку начебто потрапив хтось із близьких. Аби розпочати лікування, потрібно терміново передати гроші медикам, які можуть приїхати за ними в квартиру.

Одна із потерпілих – 82-річна пенсіонерка – приготувала зазначену суму. Однак при спілкуванні із шахраєм жінка намагалася дізнатися подробиці аварії, але зловмисник розгубився і не зміг відповісти на запитання, відтак вихопив з рук гроші та втік.

Наступною жертвою стала її 74-річна сусідка, яка за аналогічним сценарієм віддала гроші «фельдшеру» столичної лікарні. Та коли зрозуміла, що її ошукали, викликала наряд поліції та надала опис підозрюваного.

“Отримавши інформацію та прикмети зловмисника, працівники оперативного відділу Солом’янського управління поліції ретельно відпрацьовували територію та помітили чоловіка, схожого за описом в орієнтуванні. Під час поверхневого огляду поліцейські виявили у нього близько 6 тисяч доларів США, якими він заволодів у третьої жертви. Тож у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України його затримали”, – зазначив начальник поліції Києва.

Правоохоронці з’ясували, що вилучені гроші належали 79-річній киянці. Також встановили особу зловмисника та його співучасника, якого наразі розшукують. Правопорушниками виявилися уродженці Луганської області, 1984 та 1991 років народження. Раніше вони притягувалися до кримінальної відповідальності та відбували покарання у місцях позбавлення волі за аналогічні злочини.

За словами Андрія Крищенка, встановлені також інші фігуранти цих шахрайств, котрі на даний час знаходяться у колонії.

Слідчі Солом’янського управління поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Зараз перевіряється причетність встановлених осіб до вчинення інших злочинів на території столиці. Затриманому обрано міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Правоохоронці встановлюють місце знаходження його спільника.

Поліцейські закликають громадян бути пильними та уважними. Розкажіть своїм батькам або знайомим, у яких є родичі поважного віку, про такі шахрайства. Ніколи і ні при яких обставинах не впускайте сторонніх осіб у помешкання, а тим більше – не передавайте їм гроші на лікування або звільнення родичів від кримінальної відповідальності.

Відділ комунікації поліції Києва

You may also like...