У Запоріжжі попереджено безпідставне стягнення з держави майже 5 млн. грн.

Завдяки активній участі прокуратури у суді упереджено стягнення з держави майже 5 млн. грн. компенсації за поліпшення орендованого майна на користь одного з приватних товариств міста.

Відтак, більше п’ятнадцяти років одне з приватних товариств орендувало у держави нежитлові приміщення у будівлі по проспекту Соборному в Олександрівському районі Запоріжжя. За час дії договору оренди, приватне товариство провело реконструкцію орендованого нерухомого майна.

Проте, починаючи з 2012 року орендар припинив своєчасно та у повному обсязі сплачувати орендну плату, у зв’язку із чим, наприкінці 2013 року прокуратурою Жовтневого району Запоріжжя пред’явлено до господарського суду області позов в інтересах держави в особі Головного управління статистики у Запорізькій області до приватного товариства про розірвання договору оренди нежитлових приміщень та зобов’язання їх повернути.

Під час розгляду справи у суді товариством з обмеженою відповідальністю було також пред’явлено зустрічний позов до держави в особі Головного управління статистики в області про стягнення компенсації за поліпшення орендованого майна на загальну суму 4 млн. 874 тис. грн.

Рішенням господарського суду Запорізької області з урахуванням постанови Донецького апеляційного господарського суду від 26.01.2016 позов прокурора задоволено, договір оренди розірвано, приватне товариство зобов’язано повернути раніше орендоване державне нерухоме майно.

Проте у подальшому постановою Вищого господарського суду України від 16.06.2016 справу направлено на новий судовий розгляд у частині вирішення зустрічного позову приватного товариства щодо стягнення з державного бюджету компенсації за поліпшення орендованого майна.

Протягом п’яти років справа розглядалась судами різних інстанцій, за цей час було проведено п’ять експертиз, зібрано та досліджено значну кількість доказів.

Водночас, завдяки активній позиції прокуратури області, Запорізької місцевої прокуратури № 1 та безпосередній участі у розгляді справи заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури № 1 Віктора Харченка, упереджено безпідставне стягнення з держави майже 5 млн. грн.

Так, рішенням господарського суду Запорізької області від 05.12.2018 у задоволенні зустрічного позову приватного товариства до держави в особі Головного управління статистики в області про стягнення компенсації за поліпшення орендованого майна відмовлено у повному обсязі.

Прес-служба прокуратури Запорізької області

You may also like...