Учасник терористичної організації «ЛНР», який незаконно затримував проукраїнських громадян, постане перед судом

Прокуратурою Луганської області підтримується державне (публічне) обвинувачення у кримінальному провадженні за обвинуваченням мешканця Станично-Луганського району Луганської області за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації та участь у ній), ч. 2 ст. 146 (незаконне викрадення людини, небезпечне для життя та здоров’я потерпілого) КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з початку 2015 року та дотепер громадянин України займає посаду «оперуповноваженого відділу військової контррозвідки» псевдодержавного утворення, до кола функціональних обов’язків якого відноситься проведення оперативно-розшукових заходів з виявлення лояльно налаштованих до України осіб, які перетинають лінію розмежування та інші повноваження відповідно до норм юридично нікчемних нормативно-правових актів «ЛНР».

Крім того, вказаний громадянин, перебуваючи на «службі» «Міністерства  державної безпеки «ЛНР» влітку 2017 року, на КПВВ «Станиця Луганська» під час виконання своїх «посадових обов’язків» затримав для перевірки громадянку України, яка направлялася до окупованого Луганська. Обвинувачений проти волі особи забрав у неї паспорт, мобільний телефон та, використовуючи її безпорадний стан, посадив жінку до свого автомобіля. Тим самим обмежив особисту волю потерпілої шляхом унеможливлення останньої покинути транспортний засіб.

У подальшому обвинувачений, маючи умисел на викрадення людини, на своєму автомобілі доправив потерпілу до адміністративної будівлі «МДБ «ЛНР» в  Луганськ, де передав іншим співробітникам псевдодержавного утворення.

У зв’язку з тим, що на той час підозрюваний перебував на тимчасово непідконтрольній території Луганської області, де продовжував свої злочинні дії, постановою слідчого судді останнього оголошено у розшук та ухвалою слідчого судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області надано дозвіл на його затримання з метою доставки до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Під час проведення досудового розслідування з метою запобігання ухиленню від відповідальності за вчинені кримінальні правопорушення, на підставі ухвали слідчого судді Троїцького районного суду Луганської області стосовно данного громадянина здійснювалось спеціальне досудове провадження.

Наразі обвинувальний акт направлено до місцевого суду для розгляду по суті в порядку спеціального судового провадження.

Довідково: санкція ч. 2 ст. 146 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 5 років. Покарання за ч. 1  ст. 258-3 КК України – позбавлення волі строком від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Прес-служба прокуратури Луганської області

You may also like...