Угруповання шахраїв ошукало десятки онкохворих людей

СБУ викрила масштабну та вражаючу за своїм цинізмом шахрайську схему. У гонитві за грошима зловмисники, схоже, повністю втратили будь-які моральні орієнтири ‒ нелюди вигадали механізм, через який ошукали десятки онкохворих.

Оперативники спецслужби встановили, що учасники угруповання, до складу якого входили мешканці столиці, пропонували громадянам надання грошових позик через спеціально створені вебплатформи.

На изображении может находиться: один или несколько человек

Для отримання «кредиту» зловмисники вимагали попередньо перерахувати на підконтрольні банківські рахунки кошти за так звані перевірочні і посередницькі дії, зокрема, «сплату за податок», «аванс за послуги юристів, бухгалтерів» тощо. Проте реальні грошові позики громадянам не надавались.

На изображении может находиться: один или несколько человек и часть тела крупным планом

Від шахрайських дій зловмисників потерпали важкохворі люди, у тому числі й онкологічними захворюваннями, які потребували високовартісного лікування. У разі відмови клієнтів від «послуг» учасники угруповання, здійснюючи психологічний тиск, погрожували потерпілим нібито відмовою у «позиці» та внесенням до так званого чорного списку ненадійних позичальників.

На изображении может находиться: один или несколько человек

За попередньою інформацією, зловмисники одержували від незаконної діяльності щомісяця майже 500 тисяч гривень.

Під час санкціонованих слідчих дій за місцем проживання та у транспортних засобах учасників угруповання правоохоронці виявили мобільні термінали, комп’ютерну техніку, банківські картки та інші речові докази протиправних дій.

У межах відкритого кримінального провадження двох організаторів групи затримано та повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Тривають невідкладні слідчі дії для притягнення до відповідальності інших учасників угруповання.

Заходи з викриття зловмисників проводились спільно з Нацполіцією.

Служба безпеки України

You may also like...