Викрито організовану групу шахраїв, які перепродали земельні ділянки на ₴10 мільйонів

Зловмисники підроблювали правовстановлюючі документи на об’єкти нерухомості та перепродавали земельні ділянки, представляючись їх власниками. В результаті шахрайських дій підозрювані заволоділи майном потерпілих на суму понад 10 мільйонів гривень.

Загалом, слідчі задокументували 50 епізодів злочинної діяльності членів угруповання на території столиці та Київської області. Наразі справу скеровано до суду.

Працівники Головного слідчого управління під процесуальним керівництвом Генпрокуратури за оперативним супроводом працівників управління захисту економіки в Київській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України  завершили досудове розслідування діяльності злочинної групи.  У рамках кримінального провадження оголошено підозру дев’яти мешканцям Києва та області.

У ході слідства встановлено, що злочинним угрупованням керували два організатори – чоловіки віком 30 та 40 років.

Підозрювані діяли протягом трьох років за добре відпрацьованою «схемою». Спочатку вони виявляли власників земельних ділянок, які протягом тривалого часу не відвідували свої домогосподарства. Потім, за допомогою працівника Держгеокадастру, проникали до архіву, де зберігаються оригінали правовстановлюючих документів на об’єкти нерухомості та виготовляли підроблений паспорт власника. У нього вклеювали фото одного з членів угруповання. Згодом псевдовласник продавав землю, підписуючи нотаріально посвідчену угоду з  покупцем, який навіть не підозрював, що став жертвою махінацій.

Відтак зловмисники шахрайським шляхом заволоділи майном та грошима потерпілих на суму понад 10 мільйонів гривень. Загалом від діяльності угруповання постраждали 14 осіб.

Наразі членам злочинної групи інкримінують вчинення низки тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, зокрема передбачених  ч.3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом),ч. 4 ст.190( Шахрайство ) та ч.3. ст. 28(Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) Кримінального кодексу України.

Департамент комунікації Національної поліції України

You may also like...