Завершено досудове розслідування за фактом несанкціонованого прослуховування приміщень Державної судової адміністрації України

Прокуратурою міста Києва спільно з Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Києві завершено досудове розслідування за фактом використання шкідливого програмного забезпечення для здійснення негласної аудіо фіксації у приміщеннях Державної судової адміністрації України.

За версією обвинувачення у серпні-вересні 2018 року інженер відділу Державного підприємства «Інформаційні судові системи», використовуючи своє службове становище, завантажив шкідливе програмне забезпечення, віднесене до категорії спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, на низку ноутбуків, які використовувались для налаштування роботи комп’ютерів, локальної мережі та Дата-центру Державної судової адміністрації України.

На изображении может находиться: один или несколько человек

У подальшому, вказана особа вжила заходів щодо маскування зазначеного програмного забезпечення та забезпечення його автоматичного запуску разом із операційною системою.

Зазначене програмне забезпечення упродовж трьох місяців здійснювало негласну аудіо фіксацію у приміщеннях Державної судової адміністрації України.

За результатами розслідування інженеру відділу ДП «Інформаційні судові системи» висунуто обвинувачення у незаконному придбанні та використанні спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації та у розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, призначеного для втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 359, ч. 1 ст. 3611 КК України.

Обвинувальний акт направлено до Печерського районного суду міста Києва для розгляду по суді.

У разі визнання судом вини особи, їй загрожує до 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю.

Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прес-служба прокуратури міста Києва

You may also like...