Державні закупівлі – тернистий шлях від проекту на папері до міжнародного визнання

Всі чули про систему Prozorro та реформу держзакупівель, які  пройшовши тернистий шлях від проекту на папері до міжнародного визнання (престижна премія World Procurement Awards 2016),  змогли на сьогоднішній день об’єднати в собі і малу приватизацію, і оренду, і держзакупівлі у різних її проявах.

Всі ці державні закупівлі онлайн  орієнтовані та знаходяться в середовищі,  де різні електронні майданчики   утворили ринок електронних торгів в Україні. І як розповів керівник майданчика Smarttender.biz – основним принципом функціонування такої системи є режим доступу де “всі учасники торгів бачать все”.

Роботу системи регулює Закон  України “Про публічні закупівлі” – це і є стрижнем всієї реформи держзакупівель.  Гарантією доступністі та прозорості інформації по тендерах які проходять через цю систему, є те, що таким чином об’єднані  держторги доступні всім бажаючим, та тим, що будь яка операція любому з майданчиків миттєво стає доступна для перегляду в системі.

державні закупівлі онлайн

Фото: SmartTender.biz

Майданчики подібні Smarttender, мають можливість підключати до системі Прозоро, користувачів на комерційній основі, а зроблено це для того, щоб запобігти монопольному заволодінню підключенням користувачів до системи – зазначає эксперт. Якби це була одна компаныя. Навіть державна, це б створило корупційні ризики.

Різні комерційні майданчики, таким чином можуть конкурувати за кінцевого користувача, додаючи нові можливості для аналітики, більш сучасну т а змістовну техпідтримку та функціональність, адже самі дані ProZorro, на  офіційному сайті та на таких майданчиках однакові.

Бізнес таких майданчиків і спрямований на покращення та розвиток    додаткового функціоналу, тому у клієнта завжди є вибір, кого обрати, а систему Прозоро, це влаштовує тим що сприяє технологічному вдосконаленню, та покращеному супроводу. Окрім цього, на таких майданчиках проходять і комерційні торги, тому спеціалісти Smarttender, рекомендують уважно вивчати

інтерфейс обраних майданчиків, де зазвичай окремі виділяють публічні закупівлі від Прозоро та звичайні комерційні торги. Перевага для користувача, заключається в тому, що маючи одні ідентифікаційні дані він має вихід відразу на два ринки,  може приймати участь та бачити як держзакупівлі так і комерційні тендери.

Це значний прогрес  який вже неможливо зупинити, – зазначають експерти.  Великі компанії проводять вже кросінтеграцію з такими сервісами, значно спрощуючи та оптимізуючи свої торгові операції.  Комерційні майданчики які борються за клієнта, пропонують часто індивідуальні рішення для інтеграції їх сайтів з своїми системами управління ресурсами, аналітичними системами БігДата та іншими удосконаленими ресурсами.    

You may also like...