Вітренко: Транзиту російського газу через Україну не буде

Виконавчий директор НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко заявив, що транзиту російського газу через територію України з початку 2020 року, швидше за все, не буде.

Про це він повідомив в ефірі “Радіо Свобода”.

“На жаль, базовий варіант полягає в тому, що з 1 січня 2020 року транзиту російського газу через територію України не буде. Це означає, що вся система в межах української ГТС повинна бути повернута в так званий фізичний реверс, і газ буде надходити не зі сходу на захід, а із заходу на схід”, – розповів він.

Вітренко нагадав, що аналогічні дії Україна зробила в 2009 році, але тоді газотранспортна система працювала в напіваварійних режимах. За його словами, в цьому році українська сторона готувалася до такого сценарію.

“Було модернізовано п’ять компресорних основних станцій, так звана обмотка. Зараз вони можуть працювати в двох напрямках. З 1 січня вони працюватимуть в напрямку із заходу на схід. ГТС зможе забезпечувати всіх споживачів України достатньою кількістю газу, незважаючи на те, що газ не буде надходити з Росії”, – розповів Вітренко.

Нагадаємо, раніше глава НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв заявляв, що “Газпром” збирається повністю припинити транзит газу через українську газотранспортну систему і шантажувати Україну і Євросоюз газовою кризою. // “Прямий”

You may also like...