Харків – місто з найбільшою у Європі головною площею

Харків – друге після Києва місто з чисельністю населення біля 1,5 мільйони, яке стоїть на землях Слобожанщини або Слобідської України. На початку 17 століття цю землю почали заселяти козаки, тому місто стало центром слобідського козацького полку. У минулому столітті майже 15 років Харків виконував роль столиці Української РСР. У сучасному місті є на що подивитися, бо воно дійсно приваблює незвичайними будівлями, старовинними церквами, унікальними науковими підприємствами.

За легендою Харків заснував козак Харько або Харитон, в честь якого на проспекті Науки установлено бронзовий пам’ятник в натуральну величину роботи Зураба Церетелі. Козак сидить на коні з піднятим списом, готовий до захисту свого улюбленого міста. Висота скульптури з постаментом – 12,5 м. У місті є ще одна монументальна скульптура на пам’ять Т.Г. Шевченка висотою 16 м з постаментом, яка вважається найкращою з існуючих на сьогодні у всьому світі.

Місто з найбільшою у Європі головною площею

Візитною карткою міста є Соборна площа, побудована у часи, коли Харків був столицею України. Вона цікава своєю архітектурою і розміром, бо її територія вважається найбільшою в Європі (12 га). На неї варто подивитися з будівлі Держпрому, яка у свою чергу занесена у список ЮНЕСКО, як пам´ятка архітектурного стилю «конструктивізм». Це був перший в СРСР хмарочос, збудований у 1925 році. Зразком сталінського ампіру є будинок зі шпилем у центрі міста на площі Конституції, який надзвичайно красиво виглядає ввечері, коли включається підсвічування фасадів.

Любителям церковної архітектури обов’язково треба подивитися на Благовіщенський собор на однойменної площі. Він вважається ровесником міста, має величезний розмір та унікальне оформлення, від якого неможливо відірвати погляд. Ще один шедевр – Успенський собор, який з´явився трохи пізніше Благовіщенського. Його відновлення здійснювалося з 1819 до 1837 року. Багатоярусна дзвіниця висотою 90 м – найвища споруда у Харкові.

Через місто проходить залізна дорога з двома пунктами контролю через державний кордон з Росією. Від станції Харків-Пасажирський можна доїхати без пересадки до різних міст України. Поїзди далекого спрямування курсують до міст ближнього зарубіжжя (Мінськ, Брест, Москва, Санкт-Петербург, Баку,Ташкент). У місті є кілька додаткових вокзалів, обслуговуючих приміські електрички. Розклад руху має літній та зимовий варіанти http://poizdato.net/rozklad-po-stantsii/kharkiv/.

You may also like...