Зеленський в день пам’яті жертв Голодомору: «Не зможемо забути, не зможемо пробачити»

Президент України Володимир Зеленський із дружиною Оленою Зеленською зранку запалили свічки пам’яті в Національному музеї Голодомору-геноциду з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору.

Перед цим Зеленський виступив із промовою з нагоди роковин, зазначає Радіо Свобода. Він відніс Голодомор до «злочинів, які доводять, що жорстокість та цинічність не мають меж».

«Існує маса досліджень, відкрито багато архівних документів про це написано дійсно десятки книжок і знято не один фільм. Проти величезна кількість фактів та доказів все одно не дає ані розуму, ані серцю відповідь на просте питання: «за що?». Як взагалі може з’явитися думка знищити цілий народ? Як можна забрати в людей останню крихту хліба, а з нею – останню крихту надії? Надії, що ти або хоча б твої діти доживуть до наступного ранку?» – сказав він.

Раніше 23 листопада Офіс президента повідомляв, що подружжя Зеленських вранці відвідало пам’ятник жертвам Голодомору на Михайлівській площі у Києві

У виступі Зеленський співставив кількість загиблих від штучного голоду з втратами України у Другій світовій війні.

«Ми українці і нам все до снаги, але є дві речі, яких ми ніколи не зможемо: не зможемо це забути, не зможемо це пробачити. Сьогодні Україна і весь цивілізований світ моляться за невинних жертв цього жахливого злочину проти нашого народу», – заявив президент.

Після цього Зеленський оголосив загальнонаціональну хвилину мовчання. По її завершенню він із дружиною запалив свічку пам’яті біля меморіалу.

Окрім Зеленського, свічки до меморіалу принесли прем’єр-міністр Олексій Гончарук, голова Верховної Ради Дмитро Разумков, третій президент України Віктор Ющенко, представники областей України та анексованого Криму, Українського інституту пам’яті, Світового конгресу українців, а також представники дипломатичних місій та міжнародних організацій.

Офіс президента повідомляв раніше 23 листопада, що подружжя Зеленських вранці відвідало пам’ятник жертвам Голодомору, що на Михайлівській площі у Києві.

23 листопада в Україні та світі вшановують пам’ять загиблих під час Голодомору-геноциду 1932–1933 років. У цей день о 16:00 відбулася акція «Запали свічку пам’яті» – щоб долучитися, достатньо запалити свічку на своєму вікні.

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.​

You may also like...