Поліція нагадує про заборону використання символіки тоталітарних режимів

Попереджаємо, що за порушення українського законодавства про декомунізацію передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Відповідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», заборонено використання, поширення та публічне використання комуністичної та нацистської символіки.

Вказана пряма заборона стосується, в тому числі, і георгіївської (гвардійської) стрічки. Відповідно до ст. 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення за такі протиправні дії правопорушнику загрожує до 5100 гривень штрафу  або адміністративний арешт строком до 15 діб з конфіскацією забороненої символіки чи предметів, які містять її зображення.

Згідно зі ст. 436-1 Кримінального кодексу України, виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів передбачена кримінальна відповідальність – до десяти років ув’язнення з конфіскацією майна або без такої.

Тож правоохоронці закликають громадян утриматися від використання забороненої символіки тоталітарних режимів, особливо під час масових заходів 8 та 9 травня.

Нагадаємо, що керівник столичної поліції Андрій Крищенко наголошував, що правоохоронці повністю готові забезпечити правопорядок під час проведення заходів 8-9 травня і на всі випадки порушення Закону України реагуватимуть одразу та в межах чинного законодавства.

Відділ комунікації поліції Києва

You may also like...