Попереджено незаконне вибуття майже 38 га землі вартістю понад ₴17 млн. із комунальної власності Великокаратульської сільради

За результатами моніторингу судових рішень та розгляду звернень місцевих активістів Переяслав-Хмельницьким відділом Бориспільської місцевої прокуратури здійснено вступ та забезпечено участь в судовому розгляді справи про визнання права власності на земельні ділянки площею майже 38 га вартістю понад 17 млн грн, які розташовані на території Великокаратульської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Встановлено, що підставою для набуття позивачем (підприємством) права власності на земельні ділянки є наявність у його власності нежитлових будівель та споруд, які розташовані на спірних земельних ділянках та раніше перебували у власності членів КСП.

Проте, прокуратурою доведено, що зазначена позивачем підстава для набуття права власності є необґрунтованою, оскільки придбання майнових паїв та набуття на цій підставі майна у власність не означає придбання земельної ділянки, на якій це майно розташовано. Окрім цього, обраний підприємством спосіб захисту фактично свідчив про намір визнати у судовому порядку право власності на земельні ділянки за відсутності відповідних правовстановлюючих документів на землю, незважаючи на те, що це є компетенцією органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

Більш того, відповідно до вимог чинного законодавства землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені, вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані, тобто Великокаратульської сільської ради.

За результатами розгляду судом справи ухвалено рішення про відмову у задоволенні позову підприємства про визнання за ним права власності на земельні ділянки визнані.

Таким чином, за принципового реагування прокуратури попереджено незаконне вибуття із комунальної власності територіальної громади Великокаратульської сільської ради Переяслав – Хмельницького району земель площею майже 38 га.

Прокуратура Київської області

You may also like...