Прокуратура: в Одеській області 295 засуджених відбувають покарання без паспортів та позбавлені можливості працювати

Прокуратура Одеської області у рамках повноважень перевірила додержання Закону у виправних установах регіону.

Під час перевірки прокурори виявили грубі порушення вимог Кримінально-виконавчого законодавства при вжитті заходів для отримання засудженими паспортів громадян України.

Исповедь заключенных

З’ясовано, що наразі 325 засуджених, які відбувають покарання на території Одещини, не мають паспортів, що порушує їх конституційні права.

З них лише стосовно 30 чоловік направлено документи для оформлення. Поряд із цим жодних заходів не вжито адміністраціями установ виконання покарань для отримання документів 295 особами.

Слід зазначити, що на сторінці ДУ «Одеська виправна колонія (№14)» у «Facebook» розміщено інформацію про те, що адміністрація установи активно сприяє в отриманні засудженими відповідних документів.

Поряд із цим прокурорські перевірки констатували, що у виправній колонії №14 з 586 засуджених 223 – не забезпечені паспортами. Лише стосовно 19 чоловік направлено документи для їх оформлення.

Прокуратура наголошує, що відсутність паспортів у засуджених, які відбувають покарання та мають заборгованість за виконавчими документи (судові витрати, аліменти, цивільні позови у справах тощо) позбавляє їх можливості укласти трудовий договорів та унеможливлює відшкодування матеріальної шкоди.

За результатами перевірки прокуратурою області внесено вказівку на адресу керівництва Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України з метою вжиття заходів для усунення виявлених порушень.

Прес-служба прокуратури Одеської області

You may also like...