Прокуратурою Київщини повернуто в держвласність 1,4 тис. га землі сільськогосподарського призначення вартістю ₴364 млн.

Постановою Верховного суду задоволено касаційну скаргу прокуратури Київської області про визнання недійсними наказів та договорів оренди землі сільськогосподарського призначення, загальною площею майже 1,4 тис га.

Зокрема, скасовано накази Головного управління Держземагентства у Київській області про надання дозволу на розроблення проектів щодо відведення земельних ділянок в оренду в межах 8-ми селищних рад на території Іванківського району, з цільовим призначенням – для ведення фермерського господарства, а також, скасовано накази про затвердження цих проектів.

Також, визнано недійсними договори оренди цих земель, укладені між Головним управлінням Держземагентства у Київській області та фізичною особою.

Судом підтверджено доводи прокуратури, що спірні земельні ділянки відведено в оренду з порушенням вимог законодавства, оскільки, відповідачем не обґрунтовано розміри спірних земельних ділянок із урахуванням можливості їх обробітку, не зазначено самі перспективи діяльності фермерського господарства. Крім цього, спірні земельні ділянки розташовані не єдиним масивом та на значній відстані одна від одної, що унеможливлює їх раціональне використання. Як наслідок, з 2014 року вказані землі не обробляються, що є нецільовим їх використанням в особливо великих розмірах.

Зазначимо, що до Реєстру речових прав на нерухоме майно уже внесено відомості про скасування речового права на спірні земельні ділянки. Таким чином, унаслідок вжитих заходів представницького характеру прокуратура Київської області повернула державі землі сільськогосподарського призначення загальною площею майже 1,4 тис га, вартість яких становить 364 млн. грн.

Прес-служба прокуратури Київської області

You may also like...