Щодо покращення в ІТ: звернення до нового прем’єра

Уряд пропонує ввести спеціальний збір на розвиток людського капіталу для ФОП в IT-галузі — про це прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив на зустрічі уряду з експортною ІТ-індустрією. Тобто, крім 5% єдиного збору, 1,5% військового збору та ЄСВ з двох мінімальних зарплат, передбачається введення збору, який адмініструватиметься податковою службою, а його ставка буде поступово піднята з 1% в 2020 році до 5% в 2024 році. Поки що перехід на нову систему обіцяють зробити добровільним (хоча в чому тоді сенс — неясно).

За словами глави уряду, кошти «Фонду розвитку людського капіталу для IT-галузі» підуть на стипендії для талановитих студентів, гранти для молодих вчених і створення освітньої інфраструктури.

«Проблема — брак кадрів… Ми сподіваємося створити умови, щоб галузь росла швидше», — сказав Гончарук у кулуарах зустрічі уряду з експортною ІТ-індустрією.

Як зауважив Гончарук, в уряді розраховують, що це дасть змогу через 10 років збільшити експорт галузі з $3 млрд до $10 млрд, кількість працівників у галузі зросте зі 165 тис. до 650 тис. осіб.

***

Шановний пане Гончарук. Всі ці роки українська галузь ІТ бурхливо росла без вашої опіки, і якщо ви не маєте на меті зупинити цей ріст, краще залишити ІТ-галузь без опіки і надалі.

Якщо ІТ-індустрія вирішить заснувати стипендії для талановитих студентів, то вона може це зробити і без податкової служби. Для цього у всьому світі існують галузеві асоціації, які 1) розв’язують проблеми галузі 2) захищають галузь від надмірних апетитів держави (а не навпаки). В Україні такі асоціації також є.

Так, освітньої інфраструктури в Україні дійсно бракує – цього літа на ІТ-кафедрах був конкурс до 30 чоловік на місце. Але ВУЗи не можуть взяти вчитись всіх не тому, що на це немає грошей, а тому що досі немає реформи вищої освіти — вкрай зарегульованої. Українські «виші» не можуть швидко створити нові кафедри ІТ, тому що процес відкриття нової кафедри або внесення змін в освітню програму — це такий корупційний квест, який може витримати хіба що бюрократ зі стажем, якому власне чхати на ІТ-галузь. Процес навчання настільки зарегульований, що робота викладача складається більше з напису звітів та методичок, ніж з навчання. І нарешті зарплатня викладача в інституті регулюється десятками постанов КМУ і досі є мізерною — підвищення зарплат було в школах, а не в ВУЗах. В результаті молодий, освічений викладач тікає з бюрократичного болота і йде… працювати програмістом, бо там платять більше, умови краще і ніхто не задовбує бумажками.

Хочете допомогти ІТ-галузі? Займіться реформою освіти. Без реформи вкладати в наші ВУЗи гроші — все одно що топити ними пічку, а ваш новий податок лише збільшить зарегульованість і корупцію.

З повагою, партія Демократична Сокира.

ibigdan.livejournal.com

You may also like...