Суд визнав протиправним повернення проспекту Жукова у Харкові

Харківський окружний адміністративний суд розглянув позови низки громадян та організацій щодо визнання протиправним і скасування рішення міськради, яким проспекту Григоренка повернули назву «проспект Жукова».

Рішення суду у складі головуючого Олександра Тітова від 5 вересня 2019 року оприлюднене у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Сесія міської ради 19 червня, коли розглядали питання повернення пр. Григоренка попередної назви. Фото Павла Пахоменка

Сесія міської ради 19 червня, коли розглядали питання повернення пр. Григоренка попередної назви. Фото Павла Пахоменка

«Адміністративний позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Харківської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Народного депутата України ОСОБА_3 , Політичної партії «Демократична сокира», Харківської обласної організації Всеукраїнського об`єднання «Свобода» до Харківської міської ради, треті особи — Харківська обласна державна адміністрація, Український інститут національної пам’яті про визнання протиправним та скасування рішення — задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати Рішення Харківської міської ради Харківської області 27 сесія 7 скликання від 19 червня 2019 року №1667/19 «Про розгляд електронної петиції», — йдеться у рішенні.

Воно ще не набрало законної сили і може бути оскарежене протягом 30 днів з дня оголошення.


Повернути декомунізовану назву проспекту Григоренка — пр. Жукова — ідея Харківського міського голови Геннадія Кернеса, який посилався на відповідну петицію на сайті міськради, думку ветеранських організацій та мешканців будинків на проспекті.

Український інститут національної пам’яті заявив про незаконність повернення старої назви.

Повернення назви у рішенні міськради обґрунтовувалося тим, що «життя і діяльність Жукова Г. К. пов’язані зі спротивом та вигнанням нацистських окупантів з України, а також визволенням міста Харкова у часи Другої світової війни 1939-1945 рр». Цим же рішенням депутати міськради найменували вулицею Петра Григоренка ділянку від вулиці Римарської до вулиці Клочківської.

Низка громадян, політичних та інших організацій оскаржили рішення. Суд об’єднав позови і розглядав їх за відсутності учасників справи, на підставі позовів та письмових пояснень. // mediaport.ua

You may also like...