Контррозвідка СБУ викрила чергову спробу спецслужб РФ використати українців для виконання розвідзавдань на шкоду держбезпеці країни

Оперативники спецслужби встановили, що співробітники ФСБ РФ завербували колишнього українського міліціонера, мешканця Луганщини.

Російськими кураторами було відпрацьовано завдання збирати і передавати російській спецслужбі за грошову винагороду актуальні відомості про суспільно-політичну ситуацію в Україні, місця дислокації, маршрути пересування, стан боєготовності підрозділів ЗС України у районі проведення ООС. Зловмисник також мав підшукувати та вивчати настрої проросійськи налаштованих військових і правоохоронців.

Співробітники СБ України задокументували, що вербування колишнього українського міліціонера здійснювалось під час його виїзду на територію Ростовської області РФ співробітником ФСБ РФ Сергієм Морозом у результаті штучно створеної російською спецслужбою компрометуючої ситуації.

Контррозвідкою СБУ також встановлено, що фігурант справи у різний час перебував на агентурному зв’язку у співробітників ФСБ РФ Сотнікова Юрія та Корнільєва Івана. Йому російськими кураторами, зокрема, було відпрацьовано завдання та надані детальні інструкції для викрадення та переправлення на територію РФ співробітника СБУ або української військової розвідки.

Встановлено, що для примушення до виконання розвідувально-підривних завдань співробітники ФСБ РФ застосовували до нашого співвітчизника фізичний і психологічний тиск, погрози на адресу членів родини, погрожували незаконним позбавленням волі. Крім цього, через тортури громадянин України був змушений визнати себе на камеру «українським шпигуном».

Наразі здійснюються передбачені законодавством заходи у межах кримінального провадження за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Служба безпеки України

You may also like...