Експерименти Путіна з відмовою від долара коштували РФ майже $8 млрд

Російський ЦБ вкладав в слабкі валюти, такі як юань та євро, та пропустив ралі долара.

Перший рік експерименту президента Владіміра Путіна з диверсифікації від долара США коштував Росії близько $7,7 млрд потенційних прибутків. Про це повідомляє Bloomberg.

Image result for путин и доллар

Російський центральний банк додав прихильність до слабких валют, таких як євро і юань, також він пропустив ралі долара, який виростав на 6,5%. Якби він зберіг попередню доларову структуру своїх резервів в $531 млрд, приріст до березня склав би близько 3,8%, зазначає MIND UA.

«Це економічна вартість вирішення геополітичних проблем», – сказала Еліна Рибакова,заступник головного економіста Інституту міжнародної економіки у Вашингтоні.

«Поки що важко судити, вартувало воно того чи ні. Цього року була ціна, але це довгострокові інвестиції»,- додала вона.

Видання зазначає, що Центральний банк РФ публікує свіжі дані з шестимісячною затримкою, тому най свіжі дані поки недоступні.

«Путінський доларовий демпінг» у другому кварталі минулого року був частиною більш широкої стратегії «дедоларизації» російської економіки і зниження її вразливості до санкцій США на тлі погіршення відносин з Вашингтоном. Диверсифікація зробила РФ найбільшим утримувачем резервів юаня у світі, складаючи близько 70% від загального обсягу.

Цей крок став «необхідним» перед зростаючою геополітичною напруженістю, сказала в травні глава ЦБ Росії Ельвіра Набіулліна.

«Ми не валютні спекулянти, ми не намагаємось заробляти короткочасні гроші на коливаннях обмінного курсу», – додала вона.

Тим не менш, повне виключення доларів з резервів потягне за собою «надмірні ризики», оскільки долари можуть знадобитись у умовах кризи для покриття боргових зобов’язань,заявив глава департаменту грошво-кредитної політики Банка Росії Олексій Заботкін.

Велика ставка на Китай не була невдалим кроком для Росії, оскільки втрати були частково компенсовані більш високою дохідністю місцевих облігацій КНР – 4,4% протягом року до березня у порівнянні з 1,4% для казначейських облігацій.

Росія також скорочує роль долара в торгівлі з ЄС, Китаєм та Індією. Доля євро в російському експорті в ЄС виросла до 42% в І кварталі цього року з 32% роком раніше. Державний нафтовий гігант «Роснєфть» вперше цього місяця оголосила тендер на продаж вантажу нафти в євро.

Деякі втрати будуть компенсовані за останні кілька місяців зростаючими російськими запасами золота.

Покупки валюти і золота означали,що загальні резерви Росії виросли на $27 млрд протягом року до березня.

«Було б важко передбачити ступінь торгової напруженості на початку цього року,- сказала Рибакова. – Вони намагаються розвивати торгівлю з Китаєм, тому має смисл залишити трохи грошей в юанях».

You may also like...