Як навчитися тотального гіпнозу і стати непереможним каратистом?

Мережу Інтернет переповнила реклама, яка пропонує придбати компакт-диски із навчальними курсами «тотального супергіпнозу» та »інтуїтивної бойової системи». Експерти про те, якого «кота в мішку» можна купити, повівшись на рекламні обіцянки. Як насправді стають каратистами та гіпнотизерами?

Ця реклама яскрава, виконана в агресивних тонах і з ефектними ілюстраціями. Володарюй! Контролюй! Побий будь-якого «качка»! Такі заклики розраховані насамперед на підлітків або на тих інфантильних людей, в яких дорослі бажання дотепер підкріплені дитячою вірою в чудо. І ось для них усі ці вимріяні з дитинства «чарівні слова» та «секретні прийомчики» раптом стали доступними. Що ж пропонує реклама?

Не надто прихована маніпуляція

Продавці засекречених методик «гіпнозу» обіцяють кожному, хто придбає цей диск (за «спеціальною, акційною» ціною 215 гривень без вартості пересилки), необмежену владу як над масами людей, які несвідомо виконуватимуть чужі накази, так і над будь-якою конкретною особою. »Інспектор ДАІ, чиновник, податківець, майстер ЖЕО – всі вони зроблять те, що вони повинні зробити для вас!»- якось подібно до передвиборної обіцянки стверджується в рекламі методу «прихованого маніпулювання людьми».

Рядовим трудівникам мережевого маркетингу «гіпнотизери» гарантують значне збільшення кількості продаж завдяки гіпнотичному впливові на клієнтів. Людям зі значно більшими апетитами пропонують затратити трохи більше часу на вивчення методики (автори рекламної публікації завуалювали методику під умовною назвою «тотальний супергіпноз») і розпочати заробляти МІЛЬЙОНИ. Найбільш зажерливим тупо обіцяють «ВЛАДУ і СТАТУС».

Наприкінці досить об’ємного рекламного тексту, який рябить закличними зворотами на кшталт «Володарюйте! Зваблюйте! Багатійте!», користувачів Інтернету застерігають: за умови, якщо вони сьогодні не будуть маніпулювати іншими людьми, то завтра самі будуть «під ковпаком» у когось іншого – того, хто не пошкодує 200 гривень за компакт-диск із навчальною програмою.

З’ясувати, яку саме методику так активно пропагують в мережі Інтернет, із достатньо об’ємної рекламної публікації фактично не можливо. Власне, її зміст спрямований не на те, щоб пояснити метод, а щоб продати його.

«Під виглядом супергіпнозу можна продати все, що завгодно, – вважає психотерапевт-практик, лікар-психіатр медичного центру «Довіра» при обласній психоневрологічній лікарні №3 Олег Бирчак. – Навіть диск Наталії Могилевської, який на когось, можливо, також має гіпнотичний вплив. Але насправді те, що пропонують освоїти в цій рекламі, найбільше нагадує методику так званого НЛП – нейролінгвістичного програмування».

Метод НЛП був започаткований сорок років тому американцем Річардом Бендлером, послідовники якого заснували міжнародну асоціацію і тепер проводять семінари по цілому світу. Відбуваються такі курси НЛП і в Україні, переважно в столиці та східних областях. Щодо ефективності нейролінгвістичного програмування існує двояке ставлення. Хтось, побувавши на цих курсах, називає їх зомбуванням і шарлатанством. Дехто стверджує, що певні прийоми успішно використовує у професійній діяльності.

«Перед тим, як розпочати вивчення будь-якої навчальної методики, особливо пов’язаної з психічним впливом, слід поставити собі запитання: навіщо мені це? – пояснював Олег Бирчак. – Менеджерові, який управляє великим колективом, справді можуть знадобитися певні навички із сфери НЛП. Мені як професійному лікареві ця методика може бути корисною, у психіатрії це додатковий інструмент (так само, як медичний гіпноз) в роботі з пацієнтами. Але чи потрібні ці знання і навички кожному?».

За словами медика, глибоко помиляються ті люди, які вважають, що, прослухавши придбаний через мережу Інтернет диск, вони почнуть ляскати в долоні, після чого всі навколо будуть слухняно виконувати їхні накази. Насправді навіть просунуті естрадні гіпнотизери чи лікарі-психіатри, які використовують гіпноз у медичній практиці, під час першого введення особи в гіпнотичний транс витрачають найменше 30-40 хвилин. І тільки під час наступного контакту з гіпнотизером людина у відповідь на певну команду одразу відключається. Не існує також ніяких секретних «чарівних слів», таємних лінгвістичних кодів, фраз та шаблонів, якими можна було б маніпулювати іншими людьми.

«Я думаю, що в цьому контексті може йтися виключно про загальновідомі «чарівні слова», які ми знаємо з дитинства, – дякую, прошу, будь ласка, – розповідав Олег Бирчак. – Вони справді чарівні, бо навертають людину до того, хто їх вимовляє, сприяють дружелюбності. Ніяких інших «чарівних слів» немає».

Як стверджують спеціалісти, в Україні відповідно до чинного законодавства навчання будь-якого з видів гіпнозу комерційними структурами заборонене. Технології медичного гіпнозу вивчають у рамках спецкурсу в Харківській медичній академії на кафедрі психіатрії. Все інше – від лукавого.

Але й прослуховування циклу лекцій не гарантує, що людина навіть з добрими базовими знаннями, медик отримає можливість якогось надзвичайного гіпнотичного впливу. Що вже казати про записану на CD електронну версію книги із серії про популярне тепер нейролінгвістичне програмування, яку швидше за все й відправлять покупцеві?

Є люди, які спокійно переживуть невдачу із спробою оволодіти «супергіпнозом» і не особливо шкодуватимуть за марно витраченими грішми. Інших, спраглих влади і контролю, такий облом зажене у ще більші психологічні комплекси, які межують із депресією та хворобою. Саме в цьому, вважають лікарі, найбільша загроза від такої маніпулятивної реклами.

«Ті, хто спокусився обіцянкою швидко і без надзусиль оволодіти тотальним супергіпнозом, мають пам’ятати, що будь-яке втручання у психіку (а перед тим, як контролювати когось, слід найперше взяти під контроль самого себе) є травматичним для самої психіки, – стверджує Олег Бирчак. – Про це у тих компакт-дисках напевно не пише».

Бій з тінню і без правил

Віртуальні тренери бойових мистецтв заманюють покупців можливістю за 5 днів збільшити силу удару на 400 (!) відсотків, а в результаті вивчення дуже секретного курсу єдиноборств стати непереможним бійцем. Для цього, як стверджується в рекламі, не потрібні дорогі тренери, платні спортивні зали, фізичні навантаження та всілякі неприємні обов’язки. Досить купити (звичайно, тільки тепер – зі знижкою) один компакт-диск із навчальною програмою, яку в рекламі називають »Інтуїтивною бойовою системою» або «Боєм на виживання». В описі йдеться, що для оволодіння цією технікою не потрібні нудні тренування. Слід просто випустити з себе звіра.

«Ну добре, випустити з себе звіра, і тоді що? Що тіло може підказати в такому випадку? Зубами в горло вчепитися? – дивувався керівник обласного осередку карате шотокан, відомий франківський тренер Михайло Тенюх. – Це повне безглуздя. Навпаки, завжди потрібно стежити за тим, як себе ведеш, правильно розраховувати свої сили. Бо навіть якщо ти правий, але проти тебе очевидно сильніший суперник – краще відійти».

Як каже Михайло Тенюх, в жодній системі бою не існує секретних прийомів чи ударів, які б гарантували перемогу над будь-яким суперником. Мовляв, виконання певного прийому можливе тільки за тих чи інших умов та обставин, від того, як поводить себе суперник. »Інколи для проведення прийому потрібно відволікти чи розслабити суперника і тільки після цього його буде можна застосувати, – пояснював тренер. – Бій – це як гра в шахи, тут також є свої комбінації, які треба вміти вчасно і вдало застосовувати. Щодо больових точок… Є одна больова точка – голова. А шукати під час бою якісь інші больові місця на тілі немає часу, поєдинок – дуже динамічна штука».

За словами Михайла Тенюха, перед тим, як вивчати конкретні прийоми, особливості певної школи єдиноборств, необхідно засвоїти базові принципи загальної фізичної підготовки. Можливо, не всім вдасться досягнути значних висот у спорті, але здоровішими будуть усі.

«Те, що діти хочуть займатися боротьбою, – це нормально, – вважає Михайло Тенюх. – Це вже точно краще, ніж алкоголь, наркотики чи злодійство. До того ж, діти, які займаються в секціях, мають можливість поїздити Європою, світом, поєднуючи спорт і туризм. Карате – це велика сім’я, ми спілкуємося з японцями, британцями. Як на мене, то чим раніше діти виїжджають і бачать, як живуть інші люди, в інших країнах, тим краще – у таких людей розширюється кругозір, потім з ними буде цікавіше жити».

CD із методикою так званого інтуїтивного бою продають в мережі Інтернет за ціною 215 гривень (без вартості пересилки). В Івано-Франківську за ці гроші можна впродовж двох місяців займатися в спортивній секції під наглядом реального, а не віртуального тренера. Користі від таких занять буде значно більше. Причому не тільки для того, хто займається, але й для суспільства загалом.

«Недавно був випадок: мої хлопці поверталися з тренування і побачили, як вуличний грабіжник вихопив у жінки сумочку, – розповідав Михайло Тенюх. – Наздогнали, змусили повернути вкрадене, потім міліція подяку їм оголосила. А пограбована жіночка дивувалася, що тепер ще є такі хлопці. От вона – реальна користь від занять. І справа не в тому, чи володіють мої учні супер-пупер системою єдиноборств. Просто вони повелися як справжні чоловіки».

Автор: Богдан СКАВРОН, «Галицький Кореспондент»

You may also like...