Андрій Федур: cтовідсотково справа Колеснікова була сфабрикована і це я доведу в Європейському суді

Днями країна знову згадала вже призабуту справу Бориса Колеснікова. Нагадаємо, що голову Донецької обласної Ради, керівника обласного відділення Партії регіонів звинувачували у здирництві при купівлі акцій торгового центру “Білий лебідь”. Це була гучна справа, про яку знає вся країна. Здавалося, що у ній всі точки над “і” вже розставлені. Але 1 листопада колишній старший слідчий Генеральної прокуратури Яків Такташов, який донедавна саме вів справу Колеснікова, оприлюднив нові резонансні факти. Він розповів, що результати розслідування – чистої води фальсифікація, оскільки слідчі дії проводилися всупереч усім правилам, а на самого Такташова чинився абиякий тиск. Прізвищ екс-слідчий не називає, але підкреслює, що йдеться про найвище керівництво Генеральної прокуратури України і Міністерсва внутрішніх справ. Адвокат Бориса Колеснікова Андрій Федур, мабуть, найкраще знає хід розлідування та всі юридичні аспекти у цій справі, і він погодився з цього приводу дати ексклюзивне інтерв”ю.

Андрію Анатолійовичу, Яків Такташов лише вчора розповів про факти фальсифікації справи Бориса Колеснікова, про які ви говорили ще півроку тому. Це було зроблено інтуїтивно, бо добре знаєте недосконалу і, якщо хочете, продажну правову систему нашої країни, чи у вас були наявні факти цієї фальсифікації?

Я хочу одразу ж наголосити на тому, що заява оголошена слідчим, який вів цю справу, є дуже серйозним і тривожним сигналом для всіх нас. І не варто зважати на матеріали, які, я упевнений, з”являться, як гриби, у засобах масової інформації, що, мовляв, слідчого купили, він зрадив, його заява не значуща тощо. Ми знаємо, як вони вміють це робити і “запудрювати” мізки. Ні, оприлюднена заява Якова Такташова до Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина є свідченням страшної катастрофи в нашій правоохоронній системі і, зокрема, в прокуратурі. Це є свідченням того, що прокуратура перестала бути тим конституційним органом, на які покладені чіткі функції із захисту прав громадян по представництву їх інтересів у суді, по нагляду за оперативно-розшуковими органами, що проводять роботу, а також нагляду за виконанням судових рішень. На цьому в першу чергу я хочу закцентувати увагу.

Справа Бориса Колеснікова – це не є виняток. Провокації у ній лише оголили цю страшну для нашого суспільства проблему. Я дійсно говорив давно, що ця справа сфабрикована, що там взагалі не було події злочину і не було жодних законних підстав для затримання та арешту Бориса Колеснікова. Я це говорив тому, бо мав доступ до певних матеріалів, які досконало вивчив. Наведу вам лише один приклад. Кілька днів тому Міністр МВС говорить про кримінальну справу одного відомого в Україні політика. Не називаю його прізвища, не тому що його всі знають, а тому що “розкидатися” прізвищами, коли йде слідство заборонено законом. Але закони, мабуть, зараз не для всіх… Так от, Міністр МВС каже, що це замовлення, і як може бути так, що лише на підставі свідчення однієї людини можна порушувати кримінальну справу. А тут, як-то кажуть, стоп. Дійсно, це нонсенс порушувати подібні справи. Так робилося лише знаєте в яких роках і було продовжено, коли затримали Бориса Колеснікова. Виходить, хтось дав спеціальну відмашку, знаючи, що порушуються при цьому правові закони. Адже всі звинувачення Борису Колеснікову саме грунтувалися на свідченнях лише однієї людини. Запитується: хіба була підстава для його затримання та арешту? Я переконаний, що рано чи пізно я доведу в Європейському суді, що Борис Колесніков був затриманий незаконно.

Сьогодні я ще не можу вам назвати документи, які у справі стовідсодково сфальсифіковані, тому що це буде “подарунок” силовикам. Вони їх просто замінять. Я це зроблю лише після того, як у мене будуть кольорові фотокопії цих матеріалів. На щастя, уже в мене є рішення суду. Раніше Генеральна прокуратура спеціально відмовлялася давати адвокатам Бориса Колеснікова можливість використовувати технічні засоби, як під час слідчих дій, так і під час ознайомлення з матеріалами справи. Але тепер це виключається, оскільки в мене є рішення суду. Незабаром усі ці сфальсифіковані документи я теж оприлюдню і доведу, що вся справа Бориса Колеснікова від початку до кінця сфабрикована.

Виходить Андрію Анатолійовичу, що заява екс-слідчого Якова Такташова, це не просто якесь дрібне позування, як хочуть подати владні силові структури, а це крик душі? Він не захотів підписати явно свальсифіковані документи цієї справи і його звільнили…

Ви знаєте, мене дещо здивувало, що подібну заяву зробив саме слідчий Такташов. Справу вело понад двадцять осіб і очолювали її різні слідчі. Там працював слідчий з міліції – справжнє некомпетентне нещастя на нашу голову, який затримував Колеснікова, а також слідчі прокуратури Руденко, Такташов, Мельник та інші. Всі вони, переконаний, знали, що справа сфабрикована і дехто відверто говорив про це. Такташов же був мовчуном і ні з ким про це не ділився. Він є професійно підготовленою людиною і мав досить позитивні результати у роботі. Яків чесний слідчий, і коли відмовився підписувати документи, його просто витурили з роботи. Як відомо з його заяви, він встояв і перед генеральськими зірочками, і перед чималим гонораром, і перед протекцією… Такташов просто відмовився виконати чиєсь завдання, щоб будь-якою ціною, навіть за рахунок підтасовки документів, посадити Бориса Колеснікова. Я просто впевнений, що він у своїй заяві говорить правду, бо таких кричущих фактів підтасовки з конкретними прізвищами із “стелі” не візьмеш. Тим більше, що про всі ці факти я знаю.

Як на мене, то по заяві Такташова повинна бути проведена ретельна перевірка парламентської комісії. Я ще раз заявляю, що це величезна фальсифікація. На щастя, ця провокація не вдалася. Вона принесла, на жаль, лише негативні негаразди Борису Колеснікову. Безперечно він втратив своє здоров”я, перебуваючи у в”язниці, була підірвана його репутація.

Запитується, хто відповідатиме за легенди, які неслися з трибуни Верховної Ради не ким небудь, а Міністром МВС про відірвані ного, літаки, які направлялися для евакуації Пенчука і інший маразм. Учора адвокат Бориса Пенчука у прямому ефірі програми “Тоніс” заявив, що не було замахів на життя підзахисного. А скільки з цього приводу було вилито бруду?!

Виходить, що це була спеціально спланована акція, якою правила чиясь могутня рука?

Пам”ятаєте, коли у квітні йшов судовий процес. Усі засоби масової інформації повідомили, що замінована Київська ГЕС і, в разі коли Колеснікова не буде звільнено, підірвуть греблю. А це ж величезна небезпека для столиці… Коли ми це з Колесніковим почули, то взялися за голову. І тоді саме мій підзахисний звернувся до прокуратури за перевіркою, за встановленням фактів цього тероризму. Ми тепер уже знаємо, що це міліцейська провокація. А хто наказав цим полковникам, які зараз затримані, телефонувати? Хто стоїть над тими генералами, які наказали їм це зробити? Чи дізнаємося ми коли-небудь про це?.. А задумка була проста – ось вам донецькі, які хочуть зруйнувати Київ. А насправді, ніякого протистояння Донецька і Києва не було. Голова Донецької обласної ради навіть жодної гадки не мав, що таку сплановану провокацію можуть підготувати “яйцеголові” з владних кабінетів. Уявляєте, яку шкоду в подальшому вони можуть принести людям займаючи свої посади.

На вашу думку Бориса Пенчука просто використовують у цій справі?

Безперечно, і це очевидна річ. Він собі заробив грошики на продажі акцій, захотів заробити ще. І, я думаю, що йому було обіцяно, якщо все так вийде, як було заплановано, він отримає певну бізнесову підтримку. Але, я ще раз кажу, на щастя, нам вдалося плідно попрацювати, зібрати відповідні докази і гідно вийти із становища. Як я вже говорив, ми сьогодні ще далеко не всі докази надали і я можу офіційно заявити, що Борис Колесніков не скоював того злочину, який йому інкримінують.

Микола Огородник

You may also like...