Дышите глубже! Если сможете…

Загрязнение воздуха в городах эксперты поставили на первое место в списке «естественных» факторов, влияющих на здоровье человека. Чем же мы дышим каждый день и кто портит нам воздух – об этом говорит Александр Возный – начальник Государственного управления охраны окружающей природной среды в Киеве.

Якими речовинами доводиться дихати киянам?

Щодо Києва можу сказати об’єктивно і всі жителі Києва можуть порадіти, наша столиця не є проблемною з екологічної точки зору. У нас є деякі проблеми, але вони абсолютно вирішувані. Якщо говорити про стаціонарні джерела забруднення то це в основному: оксид азоту, леткі органічні сполуки, діоксин та інші сполуки сірки. Якщо пересувні джерела забруднення, то це: оксид вуглецю, оксид азоту та леткі органічні сполуки.

Хто на сьогодні найбільше забруднює навколишнє природнє середовище міста Києва?

Основні забруднювачі в Києві на сьогоднішній момент можна розділити на кілька типів:

– викиди в атмосферне повітря від стаціонарних (підприємства, організації, заводи, ТЕЦи і т.д.) та пересувних джерел (автомобільний транспорт, літаки, кораблі, потяги і т.д.), що притаманно кожному великому місту країн Європи;

– стічні води, що скидаються промисловими підприємствами у поверхневі водні об’єкти, сміттєзвалища навколо міста, що зумовлені великою кількістю утворення твердих побутових відходів безпосередньо мешканцями міста і відсутністю ефективної впровадженої системи роздільного збору сміття.

-автомобільний транспорт. Він є основним джерелом забруднення повітря. Так, викиди від стаціонарних джерел забруднення в 2011 р. склали 33,3 тис. т , що на 16% більше в порівнянні з попереднім. В столиці з кожним роком збільшується кількість автотранспорту, а значить, росте рівень забруднення повітря. За неофіційними даними кількість автотранспорту на території міста ( в т.ч. громадський, спеціальний і т.д.) сягає більше 1 млн. одиниць.

Загалом, викиди від стаціонарних джерел забруднення в 2011 р. склали 33,3 тис. т , що на 16% більше в порівнянні з попереднім. Викиди від пересувних джерел забруднення в 2011 р. склали 221,2 тис. т.

Які підприємства найбільше забруднюють повітря в місті?

На сьогодні у місті працює кількість 355 підприємств, що здійснюють вики забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Частина з них займається виробництвом та розподіленням електроенергії, газу та води.

До них відносяться: ТОВ «Єврореконструкція», Теплоелектроцентралі №5 та № 6 ПАТ «Київенерго», Філія «Завод «Енергія» ПАТ «Київенерго», Деснянська та Дніпровська водопровідні станції ПАТ «Акціонерна компанія «Київводоканал».

Друга частина – це підприємства, які здійснюють переробну діяльність (виробництво гумових та пластмасових виробів, виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, целюлозно-паперове виробництво, видавнича діяльність, хімічне виробництво, виробництво транспортних засобів та устаткування тощо).

Хто контролює кількість викидів?

Регулювання якісного та кількісного складу викидів забруднюючих речовин, здійснює Держуправління шляхом видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

При видачі дозволу, Держуправління висуває умови, при дотриманні яких дозволяються викиди забруднюючих речовин. Умови встановлюються до режиму роботи обладнання, технологічним процесам тощо. Кількість викидів, а саме концентрації забруднюючих речовин для організованих джерел, встановлюються для кожного джерела та забруднюючої речовини окремо.

Контроль безпосередньо за викидами здійснює Державна екологічна інспекція в м. Києві.

У разі перевищень викидах, встановлених Держуправлінням нормативів, підприємство сплачує кошти до Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища за надану шкоду довкіллю та зобов’язуються впроваджувати заходи, які спрямованих на зменшення викидів забруднюючих речовин.

Як дізнатися, що на підприємстві дійсно є всі необхідні дозволи для його функціонування?

Шляхом проведення перевірки, що здійснює Державна екологічна інспекція в м. Києві.

Проте треба відмітити, що громадська позиція мешканців відіграє також важливу роль в роботі державних органів в частині, що стосується дотримання підприємствами природоохоронного законодавства.

Так, наприклад мешканець міста має можливість дізнатися про легітимну діяльність того чи іншого підприємства, шляхом написання звернення до відповідної структури, в нашому випадку на адресу Держуправління або Державної екологічної інспекції після чого зазначене підприємство буде перевірено.

Чи планується впроваджувати заходи спрямовані на поліпшення екологічної ситуації в місті?

Основними документами нашої країни, що визначають конкретні заходи поліпшення стану навколишнього природного середовища є ЗУ «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» та «Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки».

Цими документами передбачено впровадження більш чистих, інноваційних та енергозберігаючих технологій на підприємствах, модернізація застарілого обладнання, зменшення впливу автомобільного транспорту (шляхом впровадження екологічних стандартів »Євро») тощо.

Крім того природоохоронні заходи, що затверджуються Київською міською радою, фінансуються з Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища.

Що стосується кожного з нас, то почати можна на перший погляд з простих але дієвих порад: частіше ходити пішки, сортувати сміття, економно використовувати воду, берегти енергію, використовувати енергозберігаючі лампи, вимикати електроприлади, що не використовуються з розетки, намагатися не використовувати одноразове, правильно обирати хімію тощо.

Ирина Главацкая, polit.ua

You may also like...