Як Червоній спідвей хоронив

Рівненські вболівальники спідвею сподіваються, що ця публікація приверне увагу до проблеми місцевого спідвею. Та до діяльності Василя Червонія, голови Рівненської облдержадміністрації. Останній з однаковою легкістю розпалює міжконфесійні конфлікти, роздає у подарунок історичні пам’ятки, руйнує надії тисяч вболівальників. Та зводить на нівець досягнення українських спортсменів.Ще з часів Радянського Союзу у місті Рівне спідвей є надзвичайно популярним видом спорту. На змагання за участю рівненської команди «Спідвей клуб Трохимова» збираються тисячі вболівальників, які приходять підтримати своїх улюбленців. Кожен поважаючий себе підліток в місті не тільки знає поіменно кожного гонщика, а і їх біографію та спортивні досягнення.

Фактично після розпаду СРСР спідвей, як вид спорту, майже припинив своє існування – як в Рівному, так і в Україні в цілому. Володимир Трохимов, майстер спорту міжнародного класу, фіналіст чемпіонатів світу та Європи різних років, багаторазовий чемпіон України, докладав всіх можливих зусиль для відродження цього виду спорту в своєму місті. Організовувати змагання, тренувати молодих гонщиків, маючи один справний мотоцикл, було дуже нелегкою справою. Поступово, за підтримки рівненських вболівальників та спонсорів, команда вийшла на високий міжнародний рівень.

На даний час в Україні існує всього три міста, де існує такий вид спорту, як спідвей. Це Львів, Червоноград та Рівне. Про спортсменів рівненської команди та її керівника Володимира Трохимова з повагою говорять на багатьох треках за кордоном. Рівненська команда досить вдало виступає у Російській та Польській спідвейних лігах. За оцінками фахівців Польська спідвейна ліга є найсильнішою в світі. За підсумком спортивного сезону команда «Спідвей клуб Трофимов» зайняла друге місце у другій польській лізі і лише ті події, що будуть описані далі, завадили нашим спортсменам завоювати право на вихід до першої ліги.

Крім цього, рівненська команда брала участь у чемпіонаті Європи серед клубних команд, що 17 вересня 2005 року проходив у Тольятті (РФ), завоювавши там четверте місце.

Загальновідомо, що в західній Європі влада не шкодує коштів на розвиток спорту у своїй країні, в тому числі і технічних видів спорту. Тому самі відомі Гран–прі проводяться в Англії, Німеччині, Польщі. Спортсмени мають достатній життєвий рівень та всі умови для тренувань.

Ситуація ж у Рівному склалась з точністю до навпаки. Коли під керівництвом Володимира Трохимова, команда самостійно, крок за кроком вийшла на високий міжнародний рівень, дехто з обтяжених владою людей вирішив що на цьому можна заробляти непогані кошти. Адже стадіон в день змагань заповнений вболівальниками, розкуповуються квитки та програмки змагань, користується великим попитом символіка рівненської команди.

Для управління справами команди була створена громадська організація «Рівненська обласна федерація мотоциклетного спорту». Президентом федерації став Сергій Анатолійович Кричильський, що одночасно займає посаду керівника інформаційного відділу Рівненської обласної державної адміністрації. Ця людина – до пори до часу – не втручалась в управлінську діяльність команди, всі поточні справи вирішував В. Трохимов.

Під час проведення змагань на початку жовтня, які виявились останніми для Рівненської команди у цьому спортивному сезоні, бухгалтер повідомила Володимира Трохимова про те, що якісь незнайомі люди наказують касирам здавати виручені кошти у приміщення ТСОУ (Товариства сприяння обороні України), в той час, коли кошти завжди приймала бухгалтер федерації. По телефону Трохимов розпорядився, щоб виручку здавали, як і раніше до закритого парку бухгалтеру.

Очевидно, таке розпорядження не влаштувало пана Кричильського та його керівника В.Червонія. Після гонки, на очах вболівальників, до закритого парку направилась група агресивно налаштованих чоловіків, тих самих, що їздили з Червонієм до Острога «говорити» з московським патріархатом. Їх метою було заволодіння виручкою. Такі зухвалі дії можна порівняти з банальними бандитськими «наїздами». Бухгалтера з виручкою Трохимов встиг відправити в інше місце.

В той же ж вечір, бухгалтер була доставлена на стадіон технічних видів спорту у супроводі працівників міліції. На яких підставах працівники Рівненського УМВС проводили затримання – невідомо. Немає впевненості, що доставка бухгалтера на стадіон та перерахунок коштів проводились на законних підставах. При перерахунку проданих квитків та виручки усе зійшлося.

Кілька тижнів тому, деякі видання Рівненщини («Волинь», «10 Канал», журнал «Спідвей стар») оприлюднили інформацію про те, що у всіх негараздах рівненської команди винен її керівник Володимир Трохимов. Його публічно звинуватили у невиплаті належних гонорарів гонщикам, привласненні коштів, що належать мотофедерації області, співзасновником якої він являється. Все це було зроблено, не дивлячись на те, що В.Трохимов є депутатом міської ради та шанованою людиною в Рівному.

У всіх публікаціях відсутні коментарі самого Трохимова, а доводи проти нього нічим не підтверджені. За словами Трохимова, він уникає коментування даної ситуації лише з одного переконання: «Я спортсмен, а не політик. Моє покликання – спідвей. Якщо я в чомусь винний, це має бути доведено в суді». За словами В.Трохимова, з кожним гонщиком команди було укладено персональний контракт, зобов’язання по якому виконані в повному обсязі. Якби гроші не виплачувались, то гонщики звернулись би з позовом до суду і не приймали б участі у змаганнях.

Ймовірно, під політичним тиском було порушено кримінальну справу за фактом розкрадання активів федерації. В.Трофимов у кримінальній справі є свідком. Всі ці дії направлені на його усунення від керівництва командою, яка чудово себе показала у нинішньому сезоні.

Звинувачення у розкраданні активів федерації та конфіскація коштів команди працівниками міліції припали на кінець спортивного сезону, коли нашим спортсменам залишилось провести дві гонки на виїзді, які могли б закінчитись перемогою рівнян, та вивести команду в першу Польську лігу і зайняти третє місце у відкритому чемпіонаті Росії. Відмова від проведення гонок перекреслила всі надії на високі здобутки команди у нинішньому році. Імідж українського спідвею зазнав нищівних втрат. Вину за це мають намір покласти на В.Трохимова.

На даний час за вказівкою пана Кричильського було опечатано бокси, де була розміщена техніка команди. Гонщикам «СКТ» («Спідвей клуб Трохимова») було заборонено тренуватись на рівненському стадіоні технічних видів спорту. Ця особа є маріонеткою в руках голови Рівненської ОДА, і використовує її пан Червоній для отримання контролю над командою Трохимова. А на те, що Кричильський грубо порушує вимоги Закону України «Про місцеві державні адміністрації», його керівник не звертає уваги. Адже відповідно до цього Закону, голови місцевих державних адміністрацій, їх заступники, керівники управлінь, відділів, інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій не можуть суміщати свою службову діяльність з іншою, в тому числі на громадських засадах, крім викладацької, наукової та творчої діяльності у позаробочий час. А також входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства чи іншої організації, що має на меті одержання прибутку. Чому цю вимогу українського законодавства ігнорує керманич області? «Тому що»…

Оскільки всі ці події почались одночасно та широкомасштабно, є всі підстави вважати, що порушення кримінальної справи, приниження репутації Володимира Трохимова у ЗМІ, розкол команди, заборона користуватись треком є ініціативою однієї людини – Червонія Василя Михайловича. Який має намір встановити контроль над рівненською командою та її коштами.

Крім цього, великі скупчення народу дуже легко використовувати для підготовки електорату до виборів. Саме цим і займається губернатор Рівненщини Василь Червоній, декларуючи при цьому підтримку та сприяння розвитку спідвею. Насправді за цим стояла невідкладна необхідність для підвищення рейтингу партії «Українська народна партія», головою обласного осередку якої він є.

Відтепер під патронатом Червонія в Рівному проводяться автогонки. Скоро, можливо, за його сприянням почнуть грати в баскетбол. Але, враховуючи гіркий приклад спідвею, можна припустити, що цим видам спорту, певно, не довго залишиться існувати на Рівненщині.

Ігор Кононенко, від імені уболівальників рівненського спідвею

You may also like...