ДОГОНЯТ ЛИ ПИСКУНА?

Если Святослав Пискун думал, что все его прошлые прегрешения забыты, и можно спокойно отсидеться в «запаснике» СНБОУ до следующей хлебной должности – то это зря. Страна должна знать своих героев, а забыть о них ей не даст ряд народных депутатов Украины. Например, Григорий Омельченко, который аккурат сегодня направил два депутатских запроса по поводу деятельности вышеуказанного персонажа. Первый запрос – Генеральному прокурору Украины Геннадию Васильеву относительно денег, которыми Пискун, исходя из разоблачительного спича госпожи Ольги Колинько, сорил направо и налево. Причем, больше именно налево. А второй – Президенту Украины Леониду Кучме, относительно некоторого несоответствия морально-криминального облика бывшего генпрокурора занимаемому им сейчас креслу и кабинету. Публикуем без ремарок и коментариев.01 березня 2004 року

ГЕНЕРАЛЬНОМУ ПРОКУРОРУ УКРАЇНИ


ВАСИЛЬЄВУ Г. А.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Про порушення кримінальної справи та притягнення до відповідальності заступника секретаря Ради Національної безпеки й оборони України Піскуна С.М. за зловживання службовим становищем із корисливих мотивів та серйозні порушення вимог діючого законодавства, допущені ним на посаді Генерального прокурора України

Шановний Геннадію Андрійовичу!

У жовтні 2003 року Голова Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією при Президентові України, нині заступник Генерального прокурора України О. Колінько публічно звинуватила тодішнього Генерального прокурора, нині заступника секретаря Ради Національної безпеки й оборони України С. Піскуна у зловживаннях службовим становищем із корисливих мотивів в особистих інтересах, які мають ознаки злочинів у сфері службової діяльності, та навела конкретні факти цих зловживань.

Зокрема, О. Колінько заявила, що С. Піскун допустив ряд порушень, які нанесли істотної шкоди авторитету прокуратури і в цілому державі. За її інформацією С. Піскун використав на власний розсуд бюджетні кошти в сумі 26 млн. грн., які, за сприянням Президента України Л. Кучми, були виділені прокуратурі на збільшення штату працівників. Після використання цих коштів не за призначенням С. Піскун повторно звернувся до Президента з проханням виділити таку ж суму на ті ж самі цілі.

О. Колінько стверджувала, що С. Піскун у другій половині 2002 року без оформлення відпустки відпочивав у Криму, Об’єднаних Арабських Еміратах та на курорті в Альпах упродовж 29 днів. За час перебування у відпустці він отримав 5 тис. грн. заробітної плати, у тому числі, за інтенсивність роботи та за виконання особливо важливих доручень.

О. Колінько також стверджувала, що С. Піскун примушував обласних прокурорів приймати незаконні рішення у кримінальних справах, примусив прокурора Сумської області незаконно організувати відправлення залізницею 100 автомобілів “Жигулі”, доставку в Україну з Росію вантажівок із 150 тонами китайських товарів, доставку на фірму “Рекон” 3-х вагонів консервів, 2-х вагонів із цукром і 40 іномарок. Подібні факти мали місце й в інших регіонах.

За твердженням О. Колінько у зв’язку із заняттям бізнесом родичами С. Піскуна (які володіють акціями підприємств “Одеський портовий холодильник” і “Чернівецький хлібокомбінат”) за його вказівкою незаконно порушувались кримінальні справи проти керівників цих підприємств, а звернення громадян про порушення законності працівниками місцевих прокуратур не розглядалися. Скарги на незаконну діяльність родичів С.Піскуна блокувала прокуратура Одеської області. Окрім того С. Піскун відмовився негайно виконати указ Президента України про звільнення прокурора Одеської області М. Косюти.

Заступник Голови Координаційного комітету В. Цвигун доповнив інформацію О. Колінько, заявивши, що С. Піскун давав доручення обласним прокурорам допомагати тій або іншій комерційній структурі, а Генеральна прокуратура під його керівництвом фактично була перетворена в бізнес-структуру.

Координаційний комітет по боротьбі з організованою злочинністю й корупцією при Президенті України запропонував Президенту Л. Кучмі звільнити С. Піскуна з посади Генерального прокурора “за допущені серйозні порушення вимог діючого законодавства та ганебні вчинки”. За таке рішення проголосували всі члени Координаційного комітету, які були присутні на його засіданні (17 із 21).

Указом Президента України 29 жовтня 2003 року С. Піскун був звільнений з посади Генерального прокурора України.

Минуло чотири місяці після призначення Вас Генеральним прокурором України, а О. Колінько – Вашим заступником, але до цього часу оприлюдненим О. Колінько фактам зловживань С. Піскуна, які мають явні ознаки службових злочинів, правова оцінка не дана.

В отриманих О. Колінько матеріалах перевірки (на підставі яких було прийнято рішення про звільнення С. Піскуна) є достатньо доказів, які вказують на наявність в діях С.Піскуна ознак злочинів, передбачених ст. 364, 365 КК України.

Викладене дає підстави зробити висновок: Ви, як Генеральний прокурор України та заступник Генерального прокурора О. Колінько порушили вимоги, зокрема, ст.4, 97, 98 КПК України та неналежно виконуєте свої службові обов’язки через несумлінне ставлення до них, чим заподіюєте істотної шкоди державним і громадським інтересам та добиваєте залишки авторитету Генеральної прокуратури та України як незалежної держави в цілому.

Згідно зі ст. 4, 97, 98 КПК України ви як Генеральний прокурор (або Ваш заступник О. Колінько) зобов’язані були порушити кримінальну справу щодо С. Піскуна за фактами зловживань службовим становищем, встановлених Координаційним комітетом при Президентові України по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, які були оприлюднені О. Колінько.

На підставі викладеного, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15, 17 Закону “Про статус народного депутата України”, як представник Українського народу в парламенті та державної влади вимагаю:

– невідкладно (оскільки строки, встановлені ст. 97 КПК України вже давно минули) порушити кримінальну справу щодо С. Піскуна за зловживання службовим становищем із корисливих мотивів та серйозні порушення вимог діючого законодавства, допущені ним на посаді Генерального прокурора України, про які заявила О. Колінько;

– забезпечити проведення повного всебічного об’єктивного дослідження всіх обставин справи і за його результатами розглянути питання про притягнення С. Піскуна до кримінальної відповідальності та вжити заходів прокурорського реагування для відшкодування збитків, нанесених С. Піскуном;

– звернутися до Президента України Кучми Л.Д. із поданням про звільнення С. Піскуна з посади заступника секретаря Ради Національної безпеки й оборони України за допущені ним на посаді Генерального прокурора України зловживання службовим становищем із корисливих мотивів, серйозні порушення вимог діючого законодавства, ганебні вчинки, які нанесли істотної шкоди авторитету прокуратури і в цілому державі.

Про результати розгляду депутатського запиту та прийняті процесуальні рішення повідомте мене у встановлений законом строк.

З повагою,
народний депутат України,
заступник голови Комітету з питань
боротьби з організованою злочинністю
і корупцією
Г.Омельченко


Запрос аналогичного содержания отправлен и Президенту Украины.

Так догонят ли Пискуна народные депутаты? Как отреагируют на эти запросы Генпрокурор и Президент? «УК» будет следить за развитием этого сюжета.

«УК»

You may also like...