«Вася Ровєнскій» повинився перед Філаретом. За мордобій (фото)

Цими вихідними на Козацьких могилах у селі Пляшева, на місці Берестецької битви, відбулось вшанування пам’яті полеглих українського козацького війська. Розпочалось воно традиційно заупокійною Божественною літургією у Свято-Георгіївському монастирі та панахидою на території Державного історико-меморіального заповідника “Поле Берестецької битви”, яку провів Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні із шістьма архієреями.

Цьогоріч заходи із вшанування пам’яті загиблих у Берестецькій битві планувалися без помпезності та різноманітних політичних дійств, як і належить поминальній події. Перед численними гостями, які зазвичай сюди приїжджають, виступили колективи художньої самодіяльності, покладено вінки до пам’ятника загиблим козакам.

На жаль, місце вшанування стало місцем агітації та з’ясовування політичних стосунків із боку керівників та прихильників обласних організацій УНП та «Свобода», які увірвалися на сцену, витіснивши із неї присутніх, і таким чином зірвавши офіційну частину урочистостей. Славнозвістного екс-губернатора Рівненщини стягнули зі сцени бійці спецпідрозділу МВС «Беркут».

Із приводу істинних причин виникнення конфлікту на Козацьких могилах під Берестечком Віктор Матчук зазначив, що це була провокація збанкрутілого політика у якого немає іншого способу хоча б якимось чином нагадати про себе та своє існування.

– Захід можна було б провести мирним шляхом. Але жодного звернення до оргкомітету ні усного, ні тим паче письмового, із проханням надати пану Червонію слово чи ще комусь із партії УНП не надходило, – каже Віктор Матчук, – Окрім того, одразу після початку дійства на сцені, коли стало помітним обурення Василя Червонія, я запросив його на сцену. Та склалося враження, що нормальний цивілізований шлях потрапляння на сцену його не цікавив. Тобто одразу брався курс на те, щоби зробити щось таке, про що б потім говорили. Після того як дійство на сцені закінчилося, Василь Червоній прийшов на зустріч із Патріархом Філаретом. Вигляд у керманича УНП був впевнений та задоволений – усім своїм виглядом показуючи, що досягнув запланованого. Та підтримки своїх дій від Патріарха не дочекався. Натомість отримав настанову про потребу терпимості та любові у політиці. А під кінець зустрічі зі священнослужителями нерви у Василя Михайловича здали – він попрохав пробачення за вчинені ним безчинства на Козацьких могилах у Патрірха Всія Руси-України Філарета.

Мордобій очами міліції

«На виконання Розпорядження голови Рівненської облдержадміністрації В.Матчука від 01.06.2006 року № 249 “Про підготовку та відзначення 355-ої річниці битви під Берестечком” 25 червня 2006 року з 10-ої до 14-ої години на території державного історико-меморіального заповідника “Поле Берестецької Битви” села Пляшева Радивилівського району проводились заходи, в яких взяло участь близько десяти тисяч громадян. На охорону громадського порядку було залучено 105 працівників міліції. Після того, як запрошені учасники згідно зі сценарієм проведення заходів піднялися на сцену і розпочали виступи, до входу на сцену підійшли екс-голова Рівненської ОДА В.Червоній та колишні керівники облдержадміністрації, які поставили вимогу надати їм можливість виступити на сцені перед громадянами. Вказаним особам у ввічливій формі ведучий урочистих заходів роз?яснив сценарій проведення, черговість виступів зі сцени та список запрошених осіб, в якому їх прізвищ не було. В зв?язку з чим ведучий попросив В.Червонія зачекати, поки закінчиться виступ запрошених посадових осіб. Не зважаючи на прохання, В.Червоній разом із вказаними вище особами відштовхнули ведучого й почали просуватися до сцени. Через те, що разом із Червонієм до сцени намагалися потрапити інші громадян, а це – близько ста чоловік, – ведучий звернувся до працівників ОРМОП “Беркут” із проханням забезпечити належний пропускний режим. Шестеро працівників спецпідрозділу “Беркут” не допустили порушень громадського порядку, стримуючи натовп. Під час несення служби заходів фізичного впливу не застосовувалось. Працівники “Беркуту” виключно стримували натовп, забезпечуючи охорону громадського порядку.

За час проведення заходів скарг та заяв на дії працівників міліції ні від В.Червонія, ні від інших осіб не надходило» (повідомлення ЦЗГ УМВС України в Рівненській області).

Червоній – провокатор!

«Брутальною театралізованою провокацією», – саме так називають члени Ради партії міської організації «Народний Союз Наша Україна» конфлікт, що переріс у сутичку на цьогорічному вшануванні пам’яті козаків під Берестечком. «Ще задовго до самого початку вшанування до наших однопартійців почала доходити з різних джерел інформація про високу вірогідність провокацій від партійців УНП та «Свободи» та відповідно їхніх одіозних лідерів Василя Червонія та Олега Тягнибока», – коментує ситуацію безпосередній свідок тих подій, депутат Рівнеради Віталій Шабунін. «Цьогорічною програмою було передбачено найдемократичніше та справді народне віче за всю історію козацьких вшанувань, на якому слово могли отримати усі хто цього бажає, але після офіційної урочистої частини заходу, як це практикується, до речі, у всіх європейських країнах.

Такий стан речей не задовольняв тих політиків, які давно вже працюють не на «хліб» для людей, а на видовища. Саме від цих людей на чолі із одіозними горе-ватажками і виходила ініціатива спровокувати конфлікт та зірвати захід, який організувала, тільки ними не визнана, обласна влада. В епіцентрі цього конфлікту за збігом обставин опинилися і члени молодіжного крила політичної партії «Народний Союз Наша Україна», які тримали прапори біля сцени. На щастя всерйоз ніхто з «молодіжки» не постраждав. Хоча до кровопролиття було не далеко. Очевидці театралізованого шоу, організованого УНП всі в один голос свідчать, що Червоній себе поводив як людина, в кишені якої ще й досі зберігається посвідчення депутата Верховної Ради України. Хоча часу для того, аби оговтатися та повернутися зі світу мрій та фантазій, для Червонія було вдосталь».

Прес-служба Рівненської міської організації Політичної партії

«Народний союз «Наша Україна»

«УК»

You may also like...