Судді, хабарі, безкарність

Підозрювані у садизмі, співучасті злочинцям проти людяності, “рецидивісти”. Це не весь перелік суддів, яких підозрювали у вчиненні злочинів в 2014 році, відсторонювали від суддівської роботи. CorruptUA.org продовжує серію розслідувань щодо суддів, яких позбавляли права судити на термів від місяця до двох за клопотанням Генерального прокурора України. Інформацію про суддів ми отримали від Вищої кваліфікаційної комісії України, яка уповноважена відсторонювати суддів.

  Ми вже дізнались, що в 2012-2013 роках відсторонили 34 судді, яких переважно підозрювали в хабарництві. 75% досліджених суддів продовжують працювати, “судити”, отримувати чималі зарплати. Чи продовжиться така ж тенденція з суддями, яких підозрювали у вчиненні кримінальних правопорушень в 2014 році? 

В 2014 році ситуація з відстороненням суддів змінюється. Мається на увазі не тільки кількість відсторонень (35), а й те, що суддів відсторонювали не тільки за хабарництво, а й за підозру в  прийнятті завідомо неправосудних рішень (звільнення злочинців), замовленні вбивства, співучасті тощо. Розмір хабарів вже стрибнув за 100 тисяч доларів, а відповідальності, звично, практично нуль.

Отож, в 2014 році з 19 відсторонених суддів вісім – це персонажі попереднього року (5 разів відсторонювали Олега Дворніна (Дворнік) загалом 5 разів по чотири рази відсторонювали Андрія Лупенка та Ніну Мельничук, тричі відсторонювали Оксану Трачову та Олександра Дубцова і по одному разу Аллу Демидовську з Андрієм Макухою та Євгенія Смілянського).

Решта одинадцять – це “рецидивісти” (повторно “погоріли” на хабарництві), підозрювані у замовленні вбивства, хабарництві та ті, які, на думку слідства, приймали завідомо неправосудні вироки, задіяні в схемах з нерухомістю, судді, заплямовані справами проти майданівців, та судді, яких підозрювали у вчиненні інших злочинів. З цих одинадцяти суддів сімох відсторонили за підозрою в хабарництві. І тільки одного (!) звільнили у зв’язку з тим, що вступив у силу обвинувальний вирок.

СУДДЯ УМАНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ АНАТОЛІЙ ІВАНОВ. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ

Фото vch-uman.in.ua

Фото vch-uman.in.ua

Суддя Анатолій Іванов був відсторонений за поданням Генерального прокурора України 8 січня 2014 року за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст. 368 Кримінального кодексу України (хабарництво). Повторно його відсторонили 30 грудня 2014 року, а також ще двічі в 2015 році.

Мова йде про випадок, який стався в жовтні 2013 року, коли працівниками СБУ та прокуратури було затримано при отриманні хабара суддю Уманського міськрайонного суду.

“Установлено, що суддя одного із міськрайонних судів області, вимагав та отримав від обвинуваченого неправомірну вигоду у розмірі 3000 доларів США, за застосування до нього покарання не пов’язаного з позбавленням волі”, цитували повідомленняпрокуратури місцеві ЗМІ.

Як повідомляло видання “Прочерк”,  “факт отримання грошей 1 жовтня зафіксовано слідчим прокуратури спільно з працівникам управління СБУ в Черкаській області”. В той самий час в ЗМІ поширювали інформацію про фабрикування факту передачі хабара і що це “помста”. Зокрема, в інтерв’ю телеканалу ТВІ суддя заявив, що “був головуючим у двох справах, де фігурували інтереси іменитого служителя Феміди. Анатолій Іванов твердить, що під час розгляду цих справ на нього неодноразово тиснули і намагалися шантажем змусити винести рішення на користь високопосадовця Володимира Колесниченка. Останній раніше обіймав посаду голови Уманського міськрайонного суду, згодом очолював Печерський суд столиці, а донедавна головував у Вищій раді юстиції. “Справа стосувалася його близьких членів родини: невістки та свахи. Колесниченко був невдоволений процесом розгляду справ і неодноразово натякав, в якому руслі треба вести справу. Нині Колесниченко намагається звести рахунки зі мною”, – каже Іванов.

Прокуратурою Черкаської області здійснювалися слідчі дії в рамках кримінального провадження, за яким судді загрожувало позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади.

Варто зауважити, що Анатолій Іванов 17 вересня 2013 року отримав догану за порушення термінів розгляду справи.

Але це ще не всі промахи судді. 25 листопада 2014 року його разом з колегою, суддею Уманського міськрайонного суду Черкаської області Людмилою Горячківською, затримали за вимагання 46 тисяч доларів у вдови за прийняття “необхідного” судового рішення для отримання нею спадщини після смерті цивільного чоловіка.

Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ, повідомив, що “в останній момент зловмисники перенесли заплановану зустріч для передачі коштів з будівлі суду в відомий місцевий ресторан, оформлений в гангстерському стилі”. За його словами, працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС спільно зі слідчими Генеральної прокуратури України викрили “на гарячому” під час одержання неправомірної вигоди двох суддів одного з районних судів Черкащини.

Як повідомляє видання “Вчасно”, спочатку суддя, у якого перебуває на розгляді справа, захотів отримати за таке рішення 5000 доларів США. Надалі, отримавши хабар, служитель Феміди дізнався, що розміри спадщини чималі і вирішив піти ва-банк. Наступне побажання судді збільшилася в рази, і тепер сума становила 46 тисяч доларів США. Місце передачі коштів судді вибрали неординарне – заклад громадського харчування, антураж якого підкреслював наміри збагатитися будь-яким шляхом. За іронією долі, папка для рахунків в установі з написом “Взятка”. Після отримання останньої частини коштів у розмірі 30 тисяч доларів США судді були затримані співробітниками ГУБОЗ МВС та Генеральної прокуратури України.

Життєпис судді Анатолія Іванова доповнюється інформацією про те, що в жовтні 2014 року (за місяць до повторного затримання на хабарництві) в місцевому виданні “Про все” вийшла стаття про те, що суддя брав участь в АТО “у складі 5 окремого батальйону добровольчого українського корпусу “Правого Сектору”. Так суддя проводив свої відпустки, повідомляє місцеве ЗМІ.

В матеріалі йдеться, що в жовтні суддя був “під Донецьким аеропортом. Там батальйон “Правого Сектору” допомагає в охороні”. Вже в листопаді 2014 року суддю візьмуть на гарячому під час отримання хабара в ресторані.

Варто зауважити, що два випадки хабарництва ніяк не зашкодили судді протягом цих трьох років. Тільки 6 червня 2016 року під час засідання секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад було рекомендовано прийняти рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Іванова Анатолія Анатолійовича з посади судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області у зв’язку із закінченням строку, на який його призначено. 

В 2014 році, коли вже щодо нього здійснювались слідчо-оперативні дії, суддя Анатолій Іванов заробив майже 187 тисяч, дружин — 180 тисяч. У родини в приватній власності або на іншому праві користування перебуває 0.296 га земельної ділянки і житловий будинок на 30 квадратів.

Анатолій Іванов надалі в переліку суддів Уманського міcькрайонного суду, хоча, відповідно до переліку справ, він справи не розглядає.

СУДДЯ УМАНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЛЮДМИЛА ГОРЯЧКІВСЬКА. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ

Фото stopcor.org

Фото stopcor.org

Людмилу Горячківську відсторонили одного разу 30 грудня 2014 року та ще двічі в 2015 році за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України (хабарництво).

Саме цю суддю взяли на гарячому з колегою Анатолієм Івановим. Відомо, щотривають судові слухання щодо Людмили Горячківської у Гайсинському районному суді Вінницької області.

В декларації за 2014 рік вказано 240 773 грн доходу у вигляді зарплати та половина квартири в 19,4 кв.м. Незважаючи на відсторонення, дохід судді в 2015 році не особливо змінився і склав 218 217 грн. зарплати.

Людмила Горячківська продовжує працювати і розглядати справи.

СУДДЯ ЯВОРІВСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ МИХАЙЛО ВОРОБЕЛЬ. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ

Фото vk.com

Фото vk.com

Михайло Воробель був відсторонений одного разу 14 березня 2014 року за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України (хабарництво).

Відповідно до повідомлення прес-служби СБУ: “суддя запропонував родичам двох підсудних, які обвинувачуються у вчинені хуліганських дій, за 1 (одну) тисячу доларів США винести виправдувальний вирок. 21 січня 2014 року правоохоронці затримали суддю “на гарячому” під час одержання грошей. У ході слідства було встановлено, що раніше цей же суддя вимагав 8 тисяч гривень від мешканки Яворівщини за закриття стосовно неї кримінальної справи за строком давності”.

26 лютого 2014 року посадовцю повідомлено про підозру у вчинені злочину, передбаченого ч.4 ст.368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище) Кримінального кодексу України.

Як інформував “Закон і Бізнес”, під час розгляду клопотання щодо Михайла Воробеля Вищою кваліфікаційною комісією суддів, то він заявив наступне: “Щодо мене вчинена провокація з політичних мотивів. Протягом 2013 р. я приймав не такі рішення, які хотіла прокуратура, працівники СБУ, — заявив тоді М.Воробель. – Я зібрався йти додому. У кабінеті світло було вимкнене. До кабінету зайшли дві жінки, дали мені конверт. Він був тонким. Я вважав, що то і є заява про виклик свідків”.

Коли секретар комісії поцікавився, куди суддя подів конверт після отримання, той відповів, що поклав конверт до кишені. Суддя також бідкався про тиск, але до суддівського самоврядування не звертався, бо з 10  за штатним розписом суддів, наразі є лишень 4, а тому не було часу на це.

В 2014 році суддя Михайло Воробель отримав матеріальну допомогу у розмірі 12 тисяч гривень і загалом заробив більше 285 тисяч гривень. У родини (дружина і троє дітей) статки не перевищують 400 грн. Суддя має житловий будинок на 70 кв.м та автопричеп. У родини – Mercedes-Benz 230 1992 року випуску.

Михайло Воробель продовжує працювати і розглядати справи.

СУДДЯ ДРОГОБИЦЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ АНДРІЙ ГАЙДУК. ЗВІЛЬНЕНО У ЗВ’ЯЗКУ З НАБУТТЯМ ЗАКОННОЇ СИЛИ ВИРОКУ

Андрій Гайдук був відсторонений 18 липня 2014 року та 6 жовтня 2014 року за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 375, ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу України (прийняття завідомо неправосудних рішень та службове підроблення).

Суддя обвинувачувався в тому, що своїми рішеннями дозволив вилучити з комунальної власності 12 “ласих” об’єктів. 7 листопада 2014 року відповідно до вироку Болехівського міського суду Івано-Франківської області суддею ухвалено 5 неправосудних рішень, на підставі яких за фізичними особами, котрі виступали фіктивними сторонами у справах, визнано право власності на 12 приміщень, загальною площею 2,5 тис. кв. м. та вартістю понад 3,5 млн. грн., які належали громаді міста.  Андрій Гайдук був визнаний винним і йому було призначено покарання у виді 2 років обмеження волі з позбавленням права обіймати посаду судді упродовж 3 років.

14 листопада 2014 року львівська прокуратура подала апеляцію, бо вважала вирок дуже м’яким і вимагала шість років. 6 лютого 2015 року Львівський апеляційний суд відмовив у її задоволенні.

З матеріалів справи випливає, що протягом 2011-2012 років група з трьох осіб, включно із суддею, подавали до суду фіктивні заяви, вимоги від третіх осіб щодо нерухомості у Львові. І через суд виводили майно з комунальної власності. В 2013 році прокуратура оскаржила рішення суду і повернула у власність громади майно.

“Перша інстанція” пише, що в 2014 році суддя Андрій Гайдук хотів, щоб його амністували. І якщо суд першої інстанції йому відмовив, то апеляційний — задовольнив. І з лютого 2015 року суддя вільний.

24 лютого 2016 року вийшов указ Президента щодо звільнення судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Андрія Гайдука у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо нього

СУДДЯ КОЛОМАЦЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ АНДРІЙ ЯКОВЕНКО. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ

Андрій Яковенко відсторонили один раз 8 серпня 2014 року за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого, ч.4 ст. 368 Кримінального кодексу України (хабарництво).

Мова йде про підозру в отриманні неправомірної вигоду в розмірі 8 тис. грн за винесення судового рішення на користь фізичної особи. Таку інформацію на брифінгу повідомив тодішній спікер Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко. Окрім того ми знайшлизгадку про вказаного суддю в звинуваченнях в рейдерському захопленні бізнесу “Агросвіт” (мова йде про судові рішення вже за 2015 рік).

В році, коли суддю звинуватили в хабарництві, той заробив 180 250 тисяч гривень. У членів сім’ї (дружина і брат чи сестра) – 89 204,51 грн. доходу. Все – зарплата. В оренді чи на іншому праві користування у Андрія Яковенка квартира площею 66 кв.м, за яку в 2014 році сплачено 3000 грн. (таке саме житло у членів сім’ї). Автопарк судді складається з ВАЗ 21093

2000 року випуску, Mazda 6 2004 року випуску (в оренді чи іншому праві користування за 25 000 грн. в 2014 році). Така сама автівка у родини, тому, скоріш за все, то одна автівка. На утримання майна витрачено 25 тис. грн.

В лютому 2016 року виходить стаття Андрія Яковенка спеціально для “Судової Правди” про провокацію злочину як підставу для звільнення особи від кримінальної відповідальності

Суддя надалі працює, продовжуючи розглядати справи.

СУДДЯ АПЕЛЯЦІЙНОГО СУДУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВАСИЛЬ КОЗАК. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ

Фото gorod.cn.ua

Фото gorod.cn.ua

Василь Козак був відсторонений 28 серпня 2014 року за підозрою у шахрайстві, зловживанні владою та службовим становищем, а також у наданні обіцянки службовій особі в отриманні неправомірної вигоди.

15 серпня 2014 року прес-служба СБУ повідомила, що спільно з Генеральною прокуратурою України викрила та припинила корупційні дії судді Апеляційного суду Чернігівської області.

“Суддя вимагав дві тисячі доларів США від місцевої мешканки за непритягнення її до адміністративної відповідальності за вчинення ДТП. 13 серпня співробітники СБУ разом зі слідчими ГПУ задокументували факт одержання суддею хабара у приміщенні Апеляційного суду”.

“Закон і Бізнес” інформував про розгляд питання про відсторонення судді Василя Козака. Мова йшла про “вимагання $2000, які В.Козак начебто збирався передати своїй колезі, яка й вирішувала справу постраждалої. Остання практикувала як адвокат і була не перший рік знайома із суддею… А в апеляційній інстанції намагалася “вирішити” справу про порушення ПДР, за яке місцевий суд наклав на неї штраф у 340 грн. Можливо, переймалася тим, що накладене стягнення може стати для неї перепоною на шляху до сподіваної суддівської посади. За даними слідства, кошти В.Козак отримав у коридорі суду в збірнику “Правила дорожнього руху”, аби передати “за належністю”.

Суддя, якій нібито призначалися кошти, вочевидь, не була обізнана із цим планом і ухвалила рішення відповідно до закону, однак — усупереч сподіванням зацікавленої особи. З огляду на несприятливий “збіг обставин” В.Козак вирішив повернути гроші своїй знайомій, проте вона отримала на $500 менше.

Суддя ж наполягає, що не має стосунку до жодних корупційних схем”, йдеться в “Законі і бізнесі”. “Під час обшуку в його кабінеті й було знайдено “нестачу” — неповернуті гроші, номери купюр яких збігаються з переданими. До речі, на той момент уже завели оперативну справу й усі телефонні перемовини “старих друзів” фіксували та протоколювали. Певна заминка сталася через те, що спочатку обшук провели в кабінеті судді, яка слухала справу, і лише тоді, коли не знайшли там грошей, узялися за посередника”, йшлось на засіданні комісії.

30 жовтня 2014 року на сайті Генеральної прокуратури України розміщено повідомлення, що “Головне слідче управління Генеральної прокуратури України направило до суду обвинувальний акт стосовно судді апеляційного суду однієї з областей України. Його звинувачено у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 та ч. 1 ст. 364 КК України (шахрайство; пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі; зловживання владою або службовим становищем).

У ході досудового розслідування встановлено, що 13 серпня 2014 року суддя одержав від заявника неправомірну вигоду у сумі 2000 доларів США для іншого судді цього ж апеляційного суду за прийняття постанови про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення”.

В декларації за 2014 рік суддя Василь Козак вписав 590 тисяч грн. доходу (254 тисячі зарплати, 108 тисяч — дохід від відчуження майна, 228 тисяч — інші доходи, з яких 150 тисяч — позика). Варто зауважити, що сума не сходиться. У дружини дохід склав 331 тисячу гривень (204 тис — зарплата, 35 тис — дарунки, призи, виграші та 91 тис — “Приватбанк”). Скоріш за все, суддя з дружиною придбали щось в кредит і його виплачує.  У Василя Козака три земельні ділянки загальної площею майже 58 га та житловий будинок площею 81,8 кв.м. У дружини земельна ділянка в 400 м.кв, квартира площею 48,6 кв.м та садовий чи дачний будинок площею 37,8 кв.м. Автівка є тільки у дружини — це Hyundai Accent 2008 року випуску. Родина сплатила більше 225 тисяч грн. кредиту та відсотків.

Суддя Василь Козак працює досі в тому ж суді і розглядає справи.

СУДДЯ ВІННИЦЬКОГО МІСЬКОГО СУДУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ СЕРГІЙ САБЛУК. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ

Фото vinbazar.com

Фото vinbazar.com

Сергій Саблук відсторонений 1 жовтня 2014 року за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч.4 ст. 368 (хабарництво) Кримінального кодексу України. На той час, відповідно до даних Вінницького міського суду Вінницької області, Сергій Саблук працював саме там з 16 жовтня 2012 року. Але, згідно з даними Вищої кваліфікаційної комісії суддів, цей суддя на час відсторонення працював в іншому суді – Гайсинському районному суді Вінницької області. Ймовірно, інформація комісії є не точною. Оскільки в Гайсинському райсуді Сергій Саблук працював до переходу у Вінницький міський суд.

Сергій Саблук і надалі є в переліку суддів Вінницького міського суду, але справи, які б він розглядав у вересні, ми не знайшли.

Справа Сергія Саблука була досить гучною. В червні 2014 року прокуратура Вінницької області повідомляла про те, що керівник громадської організації підбурював місцеву мешканку до надання неправомірної вигоди у сумі 75 тис. доларів США судді міського суду за прийняття позитивного рішення в цивільній справі стосовно поновлення її на посаді головного лікаря. У подальшому сума хабара зросла до 100 тис доларів США. Діючи під контролем працівників прокуратури та УМВС України у Вінницькій області жінка передала посереднику перший транш у розмірі 25 тис доларів. Наразі двох підозрюваних у вчиненні злочину затримано. Прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України за фактом вимагання і отримання неправомірної вигоди суддею міського суду та президентом одного з благодійних фондів Вінниччини.

В свою чергу сам Сергій Саблук у відкритому зверненні заявляв, що справа стосується колишнього головного лікаря дитячої обласної лікарні Тетяни Антонець, яка позивалась до голови обласної ради Сергія Свитка про незаконне її звільнення. З переданою першою частиною, 25 тисячами доларів, був затриманий приятель голови громадської організації “Батьківщина молода” Вадима Кудіярова, а потім і сам Кудіяров, який зараз перебуває під слідством.

Суддя переконував, що розглядав справу Тетяни Антонець справедливо і не збирався ухвалювати неправосудні рішення. Тому його й звинувачують. І навіть припинив заходи з забезпечення її позову. За словами судді, судові засідання були відкриті і прозорі. За словами Сергія Саблука, справа вигадана і надумана. А він ніякого відношення до неї не має, хабарів не брав.

Місцеві ЗМІ також повідомляли, що саме Вадима Кудіярова затримали за підозрою у вимаганні 100 тисяч доларів за сприяння Тетяні Антонець у продовженні контракту на посаді головного лікаря Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні… До слідчого управління УМВС звернулась посадовець вінницького лікувального закладу (Тетяна Антонець – авт.) із заявою про те, що голова однієї з громадських організацій Вінниччини (Вадим Кудіяров – авт.) підбурює її до надання неправомірної вигоди в сумі 75 тисяч доларів начебто для судді за прийняття позитивного рішення у цивільній справі. 25 червня під час передачі частини неправомірної вигоди в сумі 25 тисяч доларів працівниками міліції був затриманий громадянин, який, за попередніми даними, діяв за вказівкою голови громадської організації (Кудіярова) та мав передати йому вказану суму. Кошти вилучені… Голова громадської організації (Кудіяров), який, до того ж є членом антикорупційного комітету при Вінницькій облраді та посередник в отриманні неправомірної вигоди затримані”.

В 2014 році суддя задекларував 213 465 грн. доходу, з яких 183 тисячі склала зарплата, 8 тисяч — дохід від наукової, викладацької діяльності, 12 тисяч — матеріальна допомога. У дружини та двох дітей ніяких доходів чи майна. У Сергія Саблука зареєстрована квартира 93 кв.м.

Сергій Саблук й надалі в складі суду. Постанови про його звільнення немає.

СУДДЯ ПЕЧЕРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ МІСТА КИЄВА СВІТЛАНА ВОЛКОВА. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ

Фото УНИАН

Фото УНИАН

Світлана Волкова відсторонена 8 жовтня 2014 року за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.1,2 ст. 375 Кримінального кодексу України (прийняття неправосудного рішення, що спричинило тяжкі наслідки) і ще 4 рази в 2015 році.

Справа стосується звільнення підозрюваного у розстрілі Майдану. 19 вересня 2014 року суддя Світлана Волкова не задовольнила клопотання слідчого Генпрокуратури про продовження терміну тримання під вартою командира “Беркута” Дмитра Садовникова і звільнила його під домашній арешт. Він підозрюється у розстрілі 39 активістів Євромайдану на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. 4 жовтня 2014 року Дмитро Садовников утік. В той самий час суддя продовжила тримання під вартою двом іншим підозрюваним.

14 квітня 2016 року Вища рада юстиції прийняла рішення про  внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Волкової Світлани з посади судді Печерського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді.

12 липня 2016 року був внесений до розгляду проект Постанови Верховної Ради України про звільнення Світлани Волкової. Але досі Постанова гуляє парламентськими кабінетами.

Цікаво, що суддю Світлану Волкову в 2007 році нібито вже було звільнено з посади судді Печерського райсуду Києва за порушення присяги судді.

Так, відповідно до даних Декларатора, у Світлани Волкової в 2014 році було майже 219 тисяч зарплати, квартира на 45,7 кв.м. в Києві та 4 тисячі гривень витрачено на утримання майна.

Суддю досі не звільнено, Світлана Волкова в переліку суддів Печерського суду, хоча справи вона й не розглядає.

СУДДЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО РАЙОННОГО СУДУ М. МИКОЛАЄВА АНДРІЙ РУДЯК. В ПЕРЕЛІКУ СУДДІВ

Фото antikor.com.ua

Фото antikor.com.ua

Суддю Андрія Рудяка відсторонено один раз, 13 жовтня 2014 року, за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.3, 5 ст. 27 (співучасник), п. п. 6,11,12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

Влітку 2014 року суддю Центрального районного суду міста Миколаєва Андрія Рудяказапідозрили у замовленні і організації убивства родички (мачухи), з якою той не бажав ділитися спадщиною померлого батька (також судді). Верховна Рада тоді дозволилазатримання та арешт судді. В поданні Вищої ради юстиції йдеться, що в грудні 2013 року, після смерті свого батька Андрій Рудяк, знаючи, що відповідно до заповіту більшу частину майна успадковує його мачуха, вступив у злочинну змову зі своїм братом з метою здійснення її вбивства з корисливих мотивів для заволодіння її майном. Деталісуддівського життя та жахливого вбивства з катуванням (виривали нігті, палили волосся, ламали руки, щоб вибити зізнання, де золото) можна прочитати в статті журналіста Андрія Лохматова “Безмежна жадібність, що підштовхнула до вбивства: історія сім’ї Рудяків” на сайті “Преступности.net”. В жовтні 2015 року суд розглядав справу щодо вбивства родички Рудяків і під час слухань було з’ясовано, що суддя заплатив 6,5 тисяч доларів за вбивство мачухи. Місцеві медіа повідомляють, що суддю розшукують. Хоча на сайті Міністерства внутрішніх справ знайти вказану особу серед тих, хто переховується від органів влади, нам не вдалось.

На сайті Центрального районного суду м. Миколаїв йдеться, що суддя Андрій Рудяк припинив здійснення повноважень фактично з вересня 2014 року. 10 грудня 2015 року Вища рада юстиції скерувала заяву судді Андрія Рудяка до кваліфікаційної комісії (зміст заяви невідомий).

Андрій Рудяк в грудні 2014 року почав проходити суддівську перевірку. Декларацію ми знайшли за 2013 рік. Там міститься інформацію про дохід у 143 тисячі гривень. З членів сім’ї — дружина і донька. Дохід у родини — тисяча доларів та 3 тис грн. У декларанта була земельна ділянка 1000 кв.м., автівка 2007 року випуску за 7 тис грн. У родини — земельна ділянка на 40 м.кв. Та якась автівка (не вказано) 2008 року випуску.

Його ім’я досі в переліку суддів, але справи Андрій Рудяк не розглядає.

СУДДЯ БОРИСПІЛЬСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ СЕРГІЙ ВОЗНЮК. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ. ГОЛОВА СУДУ

 

Фото УНИАН

Фото УНИАН

Сергій Вознюк був відсторонений 7 жовтня 2014 року за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 375 Кримінального кодексу України (прийняття завідомо неправосудного рішення, вироку, ухвали). Суддю ще п’ять разів відсторонювали в 2015 році.

Суддю звинувачують у тому, що він в червні 2014 року звільнив з колонії колишнього народного депутата Віктора Лозінського, засудженого за вбивство, за станом здоров’я. Нагадаємо, Віктор Лозінський був засуджений до 14 років позбавлення волі за вбивство мешканця Кіровоградської області Валерія Олійника. Вбивство викликало великий суспільний резонанс, політичні заяви нинішніх високопосадовців на захист нардепа. У квітні 2011 року Дніпровський районний суд Києва засудив екс-депутата до 15 років позбавлення волі. Однак у вищих інстанціях термін зменшили до 10 років. В результаті, чоловік відсидів до п’яти років.

Як повідомляла “Українська правда”, Сергій Вознюк також позбавив прав учасника Автомайдану Олексія Ткачука строком на 6 місяців за сфальшованим рапортом і протоколом, який складали на всіх автомайданівці, що їздили у Межигір’я 29 грудня 2013 року.  Також суддя вів справу В’ячеслава Чорновола і закрив її, бо вважав, що Чорновіл загинув не в наслідок замовного політичного вбивства, а через звичайне ДТП. Проти такого рішення виступають родичі Чорновола.

Міністерство юстиції звернулося до правоохоронних органів, ГПУ, Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо розслідування дій судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області Сергія Вознюка. Цікаво, що незважаючи на те, що рішення суду, який відпустив Лозінського, оскаржується прокуратурою, рішення швидко виконали і відпустили з колонії колишнього нардепа.

Тим часом Сергій Вознюк далі працює в суді. Ба навіть, головує там. Відповідно до декларації за 2015 рік (а на сайті суду розміщені декларації керівництва та суддів), в 2015 році суддя отримав 293 тисячі грн. доходу, з яких 166 тисяч — зарплата, 12 тисяч — матеріальна допомога, 115 тисяч — подарунок, приз чи виграш. У членів сім’ї дохід в 2015 році становив 324 600 грн. (200 тисяч — призи, подарунки, виграші, 116 800 — зарплата та 7 800 — інші види доходів). У декларанта земельна ділянка площею 2500 кв.м. (скоріш за все спільно з родиною). З транспортних засобів у родини дві автівки Toyota Rav 4 2012 року випуску та Mitsubishi Pajero 2007 року випуску (суддя використовує за 3 тисячі грн в рік).

СУДДЯ ВІННИЦЬКОГО МІСЬКОГО СУДУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ АНАТОЛІЙ БАР’ЯК. ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ

Відсторонений 15 жовтня 2014 року за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (хабарництво) та ще раз в 2015 році.

В жовтні 2014 року місцеві ЗМІ інформували, що співробітники Генпрокуратури та Служби безпеки України затримали 39-річного суддю Вінницького міського суду Анатолія Бар’яка за підозрою в отриманні неправомірної вигоди 45 тисяч гривень за винесення позитивного для позивача рішення по цивільній справі. Позивач-вінничанин хотів оскаржити в суді дії банку, з яким колись уклав договір кредиту. Щоб взяти сторону позивача, суддя “запросив” спочатку 5 тисяч доларів, але в підсумку заявнику вдалося “збити” розмір відступних до 3 тисяч, і домовитися, що гроші віддасть за курсом в гривнях, адже зараз складно зібрати таку суму у валюті. У перших числах жовтня вінничанин заніс половину суми, а вранці 6-го – решту.

Суддя порахував гроші, в робочий час сховав їх у своєму автомобілі “Мерседес-Бенц” 2008 року випуску, а саму машину поставив в гараж. Повернувшись на робоче місце суддя провів засідання, в якому розглядалося питання “віддячити” його позивача. Незабаром після цього за суддею прийшли співробітники спецслужби. Його пальці світилися від люмінесцентного порошку з купюр, які отримав вранці. В ході обшуку гаража та автомобіля оперативники знайшли “хабар”, йдеться в місцевому виданні vindaily.info.

Вже в січні 2015 року Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно судді Вінницького міського суду за отримання 45 тис грн хабара.

Відповідно до відомостей декларації за 2014 рік, у Сергія Бар’яка є 196 тисяч доходу зарплати, пенсії та доходу від паю, майже 3 га землі та Mercedes-Benz E280 4Matis 2008 року випуску. У членів сім’ї (дитина та дружина) дохід склав 1500 грн. доходу від земельного паю майже 5 га. З автівок — Volkswagen Caddy 2000 року випуску.

Сергій Бар’як продовжує працювати у Вінницькому міському суді. Тільки в другій половині вересня він має розглянути більше півсотні справ.

Зважаючи, що ми вже дослідили три роки і історії 45 суддів, можна сміливо стверджувати, що абсолютна більшість суддів продовжує працювати, маючи дехто не одне, а кілька підозр у вчиненні злочинів. В тому числі і замовного вбивства.

Вже в 2015 році маємо 90 відсторонень щодо суддів. Деталі — в наступній частині дослідження.

Автор: Надія Вірна, corruptua.org 

You may also like...