Що вони собі насудили: суддя Апеляційного суду міста Києва Кияшко Олександр Анатолійович

В квітні 2016 року почався важливий етап реформування судової системи – проведення кваліфікаційного оцінювання суддів. Через нього протягом двох років мають пройти всі українські судді. Знайомтесь, суддя апеляційного суду міста Києва – Кияшко Олександр Анатолійович.

 27 травня 2016 року Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила перерву в проведенні первинного кваліфікаційного оцінювання Олександра Анатолійовича, виникла необхідність проведення додаткової перевірки даних його суддівського досьє. 3 листопада комісія знову зібралася для повторного оцінювання судді Кияшка. Цього разу ВККС вирішила, що Олександр Анатолійович може здійснювати правосуддя і працювати далі.

Ми вирішили розібратися, що змінилося за ці півроку та які дані з суддівського досьє вже не викликають питань у комісії.

Олександр Анатолійович Кияшко розпочав свою суддівську кар’єру в 2002 році, коли був призначений на посаду судді Дніпровського районного суду терміном на п’ять років. В 2010 році Олександра Кияшка, вже обраного суддею безстроково, переводять до апеляційного суду міста Києва, де він працює і до сьогодні. 

За інформацією журналістів під час президентства Віктора Януковича Олександр Анатолійович входив до групи суддів, які розглядали апеляції, що надходили на рішення одіозного печерського районного суду. Можливо, саме за перегляд одного з таких рішень в 2011 році пан Кияшко потрапив до чорного списку високопосадовців, яким заборонено в’їзд до країн Європейського союзу та США.

Варто зазначити, що Олександр Кияшко є представником суддівської династії, його батько Анатолій Якович Кияшко працював суддею протягом 30 років (з 1976 по 2006 рік), з них 16 років (1990 по 2006) суддею Верховного суду України.

Проаналізувавши декларації судді Олександра Кияшка за 2014 та 2015 роки, ми побачили, що основним доходом родини з шести осіб є заробітна плата судді.

Єдиним майном, яким володіє сам суддя Кияшко, є земельна ділянка в Києві розміром 10 соток. Виділена  ця ділянка судді безкоштовно, як одному із членів  товариства індивідуальних забудовників «Десенка», до якого входили в основному судді Верховного суду.

Однак зовсім іншою є ситуація з майном у членів родини судді. Так, дружина Олександра Анатолійовича – Наталія Петрівна Кияшко володіє двома земельними ділянками та будинком площею 178 м2 в селі Лісники, поблизу Києва.

 

Вартість подібного будинку, всього лише в 5 км від Києва, на сьогодні складає як мінімум 2,5 млн.грн. або 10 річних заробітних плат судді Кияшко.

Забезпеченні житлом також і сини Олександра Анатолійовича, які володіють двома квартирами в Києві. Одна з них, площею 97 м2, придбана родиною сім’ї в 2011 році, на сьогодні її вартість складає 90 000 тис. дол. США, що близько 10 років роботи суддею…

 

 

Інша квартира, площею 76 м2, знаходиться в центрі міста на Печерську. Її синам подарував батько – суддя Олександр Кияшко в 2012 році. Вартість такого подарунку сьогодні складає, як мінімум, 130 000 дол.США.

 

 

Можливо, про те, як купити велику кількість нерухомості, проживаючи тільки на заробітну плату судді, Олександру Кияшку розповів його батько. Адже екс-суддя Верховного суду  також може похизуватися коштовною нерухомістю, щоправда, офіційно володіє цією нерухомістю не екс-суддя чи його син, а мати-пенсіонерка. Наприклад, зараз мати судді Кияшко будує чималий будинок в селі Козин поблизу Києва площею 336 м2.

Володіє також пенсіонерка Ніна Гнатівна квартирою площею 152 м2 в елітному житловому комплексі “Riverside”. Квартиру, вартість якої на сьогодні складає від 300 000 дол., пані Кияшко подарували.

До речі, сусідом Ніни Гнатівни є член Вищої ради юстиції Вадим Нежура.

Щодо нерухомого майна, то, згідно декларації, суддя Олександр Кияшко користується автомобілем Hyundai santa fe 2011 року випуску, що належить його батькові.

Ще один автомобіль, а саме Mitsubishi Pajero sport 2006 року випуску, в 2015 році придбала дружина судді. Вартість такого авто сьогодні складає щонайменше 250 000 грн, однак, згідно декларації, дружина судді змогла придбати його  практично в 2 рази дешевше – за 130 000 грн.

 

Саме те, що суддя Олександр Кияшко не зазначив частини майна своїх родичів викликало незадоволення кваліфікаційної комісії в травні 2016 року. Залишається не зрозумілим, як змінилася ситуація через пів року. Адже задекларованими доходами Олександра Анатолійовича та його родини не можна пояснити майно вартістю  мільйони гривень.

Оцінювання судді Олександра Кияшко відбулося до формування ради доброчесності. Ми вважаємо, що факти проходження кваліфікаційного оцінювання особами, статки яких викликають більше питань чим відповідей, підтверджують необхідність надання раді доброчесності не тільки рекомендаційних, але і дійсних повноважень.

Розслідування «PROSUD» 

You may also like...