Що вони собі насудили: суддя Вищого спеціалізованого суду України Ступак Ольга В`ячеславівна

12 квітня 2017-го року Громадська рада доброчесності надала перші висновки стосовно кандидатів до Верховного суду України. Нагадаємо, що Громадська рада доброчесності створена для оцінки кандидатів критеріям професійної етики та доброчесності. У разі невідповідності цим критеріям Рада має право затвердити негативний висновок стосовно такого кандидата.

Подолати таке «вето» громадськості можна лише 2/3 голосів від усієї Вищої кваліфікаційної комісії суддів. З початку своєї роботи Громадська рада доброчесності вже надала близько 100 негативних висновків про конкурсантів до Верховного суду.

Свого рішення чекає і суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ – Ступак Ольга В`ячеславівна.

Свою кар’єру Ольга В`ячеславівна розпочала у статусі помічника голови Апеляційного суду міста Києва ( 07.08.2001 – 21.12.2001) та помічника судді Верховного суду України ( 24.12.2001-29.08.2002). Відразу після цього і сама приміряла суддівську мантію та указом Президента України від 13 серпня 2002 року у віці 27 років призначена на посаду судді Деснянського районного суду міста Києва. Пізніше, постановою  Верховної Ради України від 18 вересня 2008 року обрана на посаду цього ж суду безстроково. А вже через три роки Ольга В`ячеславівна робить стрімкий стрибок в кар’єрі – 19 травня 2011 року вона, оминаючи апеляцію, обрана на посаду судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, де працює і нині.

О.Ступак є одним із кандидатів до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду. За результатами анонімного письмового тестування вона отримала скромні 69,75 балів при мінімальному прохідному балу 65. А от за практичне завдання отримує вже 101,5 балів, що є 2 результатом у рейтингу.  Тож загальний результат Ольги В`ячеславівни склав – 171,25 балів.

Із декларацій судді ми можемо дізнатися, що вона одружена та виховує трьох дітей. ЇЇ чоловік  – Ступак Юрій Вікторович зараз є радником  голови Ужгородської районної ради Руслана Чорнака  – члена  обласної організації  "Партії Регіонів"  із 2006 року, а зараз представника партії «Відродження». На офіційному сайті  Ужгородської районної ради зазначається, що Чорнак Руслан Васильович в червні 2010 року призначений на посаду першого заступника голови Ужгородської районної державної адміністрації, а вже в квітні 2011 року – на   посаду голови Ужгородської РДА. Працюючи в державних органах в період 2010-2014 років Руслан Васильович автоматично підлягав люстрації..

Люстрації підлягав і сам чоловік судді, адже з 19 листопада 2012 по 11 березня 2015 був першим заступником начальника Черкаської митниці.  Цю інформацію підтвердила Ольга В`ячеславівна у своїй декларації родинних зав’язків за 2011-2015 роки.

Цікаві факти стосуються і батька судді – Матохнюка Вячеслава Леонідовича. В 2001-2014 роках він очолював ТОВ "ПРОМТЕРМОІЗОЛЯЦІЯ". У 2013 році щодо цієї компанії було відкрите кримінальне провадження за фактом ухилення від сплати податків на загальну суму 3 586 499,99 грн.

Ми також проаналізували декларації судді Ступак за 201320142015 та 2016 роки і виявили, що у власності членів сім’ї Ольги В`ячеславівни є багато коштовного рухомого та нерухомого майна.

 У 2012 році суддя отримала право користування службовою квартирою у Києві на 108 м². Це означає, що житла пані Ольга та її сім’я у Києві не мала. Де вона жила до 2012 року – невідомо. За даними декларації вона, разом з чоловіком та двома дітьми продовжує жити у службовій квартирі.

Проте у кінці 2016 року у її неповнолітнього сина з’являється краща альтернатива і він отримує право проживання у новому житловому будинку на 380 м² у престижному районі Києва – с. Стоянка що у Києво-Святошинському районі столиці. Сам будинок, а також 13 соток землі під цим житловим будинком перебуває у власності матері чоловіка судді – Ступак Катерини Олександрівни.  Цікаво, що право на користування цим будинком син отримав 31.12.2016 – тобто в передноворічну ніч. Ще більш цікаво, що якщо вірити декларації судді, то син має право користування лише будинком, а от землею під ним – ні. Але це не відповідає дійсності, тобто очевидно, що О.Ступак просто вказала у декларації неповну інформацію. Придбала будинок та землю свекруха ще у липні 2015 року.

Ось як виглядає цей будинок на фото та відео зараз:

 

З Реєстру речових прав нам стало відомо, що свекруха судді, Ступак Катерина, має також і квартиру  у м.Малин, Житомирської області, а у листопаді 2016 року набула у власність земельну ділянку на центральній вулиці Малина.

Очевидно, що пані Катерина проживає у Малині і дорогий та великий будинок під Києвом, напевне, придбавався для родини її сина. Тільки от чи мала свекруха судді достатньо коштів для купівлі такого коштовного майна? Ціна подібного будинку в цьому районі – більше 6,5 млн.грн. Ціна за сотку землі під будинком коштує близько 150 тис.грн. – тобто майже 2 млн. грн. за 13 соток. Нам не вдалось розшукати інформацію про успішний бізнес 70-річної Катерини Ступак. Відомо лише, що з 2002 по 2011 рік вона була підприємцем з видом діяльності – роздрібна торгівля з лотків на ринках.

Проте у 2011 року рішенням суду її підприємницьку діяльність припинено  у зв’язку з тим, що «3 01.01.2010 року декларацій, документів фінансової звітності до органів державної податкової служби не надає».

Дуже малоймовірно, що здійснюючи до 2010 року роздрібну торгівлю з лотків, свекруха судді отримала достатньо доходів для купівлі землі та будинку у Києві. Також сумнівно, що вона купувала житло для себе і, що у будинку живе виключно неповнолітній син кандидата у Верховний суд.  На наше переконання, будинок з землею були придбані на доходи сім’ї судді, проживають вони там усією сім’єю і почали користуватись ними з моменту придбання, але задекларували лише у 2016 році. До речі, якщо б суддя офіційно почала проживати у будинку, то вимушена була б відмовитися від службової квартири. Але, мабуть, це не входить у плани Ольги Ступак.

Також у власності судді Ольги В`ячеславівни знаходиться скандальна земельна ділянка на 10 соток у Деснянському районі столиці, придбана у 2014 році.

Дана ділянка розташована на території, що була приватизована членами товариства індивідуальних забудовників "Десенка". Це товариство зарєстроване за адресою м.Київ, вулиця Пилипа Орлика, будинок 4-А. За цією ж адресою розміщена і приймальня голови Верховного суду, а більшістю членами «Десенки» є колишні та нинішні судді Верховного суду України.

Придбала дану земельну ділянку Ольга В`ячеславівна за 148 997 грн. Хоча на сайті нерухомості ми знаходимо, що 10 соток в цьому кооперативі коштує  1 224 000 грн. Та найцікавіше те, що, за інформацією сайту «Наші гроші», придбала вона цю землю у брата біглого екс-генпрокурора Віктора Пшонки – Миколи Пшонки.  Микола Пшонка у 2001-2010 рр. був суддею Верховного суду. А у 2010-2012 рр. – був замголови  Вищого спеціалізованого суду. Суддею цього ж суду є Ольга Ступак.

П’ятьма сотками землі у с. Червона Слобода (під Черкасами) володіє батько судді Матохнюк Вячеслав Леонідович. Придбана ним у 2015 році ділянка  наразі коштує близько 14 тис. дол.

Полюбляють члени суддівської родини і дорогі авто. Зокрема,  у 2014 році чоловік  Ступак Юрій Вікторович придбав новеньку Toyota Camry 2014 року випуску за 547500 грн. Ціна такого ж автомобіля зараз – не менше 813 тис. грн.

Найновішим та найдорожчим придбанням чоловіка судді є BMW X5 2016-го року випуску. Ціна цього автомобіля – 1 425 974 грн.

У декларації за 2015 рік Ступак Ольга також задекларувала Toyota Land Cruiser 150 2010 –го року випуску, який придбала у тому ж 2010 році. Ціна авто на дату придбання – 522 873 грн. Проте, вже у наступній своїй декларації (за 2016 рік) даний автомобіль відсутній. Натомість у графі доходи з’явилася сума 1 012 500 як дохід від відчуження рухомого майна, що, вочевидь, і є сума продажу даного авто.

Матір судді – Матохнюк Ядвіга Антонівна мешкає в селі Фадіївка (Хмельницька область), де має будинок на 68 м² та понад 1 гектар землі. Будучи на пенсії,  Ядвіга Антонівна у квітні 2017 року придбала SUBARU FORESTER 2014 року. Ціна такого автомобіля – близько 21 тис. доларів.

Якщо підсумувати, то загальна вартість усього майна набутого родиною судді Ольги Ступак – близько  12,5 млн. грн. При цьому, загальна сума доходу усієї сім’ї за 4 роки складає всього – 1,7 млн. грн. та 1 млн. грн  за проданий автомобіль. Та при такій шаленій різниці між доходами та витратами членам суддівської родини вдається ще й непогано заощаджувати. Загалом на рахунках у банку та готівкою члени сім’ї Ольги В`ячеславівни мають більше 700 тис.грн.

Така кількість майна у чинної судді та кандидатки до Верховного Суду викликає ряд запитань. Звідки у матері її чоловіка кошти на новий будинок у с. Стоянка, що під Києвом? Адже Ступак Катерина Олександрівна ніякого власного бізнесу не має.

Чи дійсно там проживає виключно неповнолітній син судді і чому не було задекларовано право користування землею під будинком?

Звідки кошти у чоловіка судді на придбання нових автомобілів? Адже якщо проаналізувати декларації судді – то таких грошей у нього явно не було. Ну і на останок, звідки гроші у матері судді на придбання SUBARU FORESTER 2014 року? Адже Матохнюк Ядвіга Антонівна теж не має власного бізнесу. При цьому, купляючи дорогоцінне майно родині чинної судді вдається ще й заощаджувати немалі кошти.

Вже незабаром кандидатка до Верховного суду Ступак Ольга В`ячеславівна буде пояснювати походження свого майна Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності. Нам дуже цікаво чи зможе чинна суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ пояснити походження своїх статків та надати відповіді на усі вищеперераховані питання.

Источник: PROSUD 

You may also like...